COMENTARIU Lelia Munteanu: Ar trebui sau nu să primească Ucraina arme? Răspunsul Papei

3822 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ar trebui sau nu să primească Ucraina arme? Răspunsul Papei

COMENTARIU Lelia Munteanu: Ar trebui sau nu să primească Ucraina arme? Răspunsul Papei

O parte interesantă a vizitei apostolice a Papilor (inaugurată de Papa Ioan Paul al II-lea) e discuţia din avion cu jurnaliştii, pe drumul de întoarcere. Primeşte toate întrebările şi răspunde degajat. La fel şi joi, după întoarcerea din Kazahstan.

Cea mai interesantă întrebare a sunat astfel: ar trebui sau nu să primească Ucraina arme?

Iată răspunsul Suveranului Pontif: „E o decizie politică, care poate fi  acceptată din punct de vedere moral, dacă se ia  conform condiţiilor de moralitate, care sunt multe. Dar poate fi o decizie imorală, dacă e luată cu intenţia de a provoca un nou război, ori de a vinde arme, ori de a scăpa de cele considerate depăşite. Motivaţia e cea care califică, în mare măsură, moralitatea unui astfel de act. Apărarea nu e doar legală, ci şi o expresie a iubirii de ţară. Cel care nu se apără, cel care nu apără ceva, nu iubeşte acel ceva, în timp ce acela care apără, iubeşte (...). Ar trebui să reflectăm mai mult asupra conceptului de război just. Pentru că toată lumea vorbeşte azi despre pace. De atâţia ani, de şaptezeci de ani, Naţiunile Unite vorbesc despre pace, ţin atâtea discursuri despre pace. Însă câte războaie sunt în desfăşurare în acest moment? (...)  Ce interese mişcă aceste conflicte? (...) Cred că e totdeauna greu de înţeles dialogul cu statele care au declanşat un război. E dificil, dar nu trebuie să renunţăm la dialog; e necesar să oferim tuturor posibilitatea dialogului,  tuturor, tuturor! Fiindcă există totdeauna posibilitatea ca prin dialog să schimbăm lucrurile şi să oferim un alt punct de vedere. Nu exclud dialogul cu nici o putere, fie că e una dintre părţile în conflict, fie că e agresor. Uneori dialogul trebuie purtat, chiar dacă e dificil de acceptat, dar trebuie dialogat. O mână întinsă e întotdeauna un pas înainte! Altfel închidem singura uşă rezonabilă către pace. Uneori nu se acceptă dialogul. Păcat! Dar dialogul trebuie să fie totdeauna purtat, cel puţin trebuie oferit, iar acest lucru este bun pentru cei care îl oferă - te face să respiri".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici