COMENTARIU Lelia Munteanu: Cât l-a costat pe un fost premier să-l facă nebun pe Netanyahu

1971 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Cât l-a costat pe un fost premier să-l facă nebun pe Netanyahu

COMENTARIU Lelia Munteanu: Cât l-a costat pe un fost premier să-l facă nebun pe Netanyahu

Justiţia israeliană s-a pronunţat în procesul în care pârâtul şi reclamantul sunt doi premieri ai Israelului – Ehud Olmert (foto) şi Bibi Netanyahu. Primul a fost dat în judecată de cel de-a doilea pentru calomnie. Procesul a demarat în ianuarie, iar astăzi Olmert, inamicul consecvent al lui Netanyahu, a fost obligat să plătească 62.500 de shekeli (echivalentul a  17.570 de euro).

Pentru Ehud Olmert – fost premier între 2006 şi 2009, apoi închis pentru fapte de corupţie - suma nu înseamnă mai nimic, familia sa e una cu dare de mână. Important era să se răcorească, atunci când a declarat că Bibi, soţia Sara şi Yair (fiul mai mare, cel implicat în susţinerea politică a tatălui său) sunt bolnavi mental şi ar trebui internaţi. A refuzat până la final să prezinte scuze celor ofensaţi. Probabil că încă ar susţine acelaşi lucru, cu aceeaşi vehemenţă.

În consecinţă, despăgubirile de 62.500 de shekeli se vor împărţi după cum urmează: 35.000 de shekeli – Sara Netanyahu, 20.000 de shekeli – Benjamin Netanyahu, având în vedere că la data respectivă era un oficial în exerciţiu, şi 7.500 Yair Netanyahu (un recidivist în domeniul calomniei politice).

Iniţial, reclamanţii ceruseră suma exorbitantă de 837,000 de shekeli (echivalentul a 235.287 de euro).

Argumentul lui Ehud Olmert în faţa judecătorului a fost acela că n-a făcut decât să exprime o opinie îngrijorată şi a insistat ca Bibi, Sara şi Yair să fie supuşi unui examen de specialitate.

În cele 16 luni petrecute în puşcărie, fostul premier Olmert a scris o carte de memorii – "Beguf rishon" (La persoana întâi) - în care povesteşte inclusiv anecdotica relaţiilor sale cu Netanyahu. De pildă, faptul că, pe când era prim ministru în funcţie, dreapta politică a lui Bibi a finanţat cu bani din exterior mişcările de stradă menite să îl debarce după războiul din Liban. Frustrarea sa majoră, la 77 de ani, e însă că a ajuns în puşcărie, spre deosebire de rivalul său cu 4 ani mai tânăr, şi nu mai are nici o şansă ca să revină în politica la vârf.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici