COMENTARIU Lelia Munteanu: Din stradă, Harari cere declanşarea grevei în şcoli şi universităţi

1582 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Din stradă, Harari cere declanşarea grevei în şcoli şi universităţi

Cel mai la modă gânditor israelian a descins ieri în mijlocul protestatarilor din Tel Aviv. Opiniile sale tăioase cu privire la Guvernul Netanyahu sunt cunoscute, le-a formulat încă de la instalarea la conducere, în decembrie anul trecut, a extremei drepte.

„Sunt momente în istorie când frica e un sentiment benefic, pentru că ne îndeamnă să acţionăm. Astăzi avem un motiv excelent să ne temem şi un motiv excelent să acţionăm. Nu permiteţi nimănui să vă aburească. Ceea ce face acest guvern nu este reformă judiciară, ci lovitură de stat (...). Acum e timpul să oprim orice formă de învăţământ şi să vorbim numai despre democraţie (referire la faptul că elevii şi studenţii sunt în stradă, alături de profesorii lor, n.m.). Ca profesor universitar, atâta timp cât continuă procesul oviturii de stat, pledez pentru stoparea lecţiilor din programă în toate instituţiile universitare. Trebuie să continuăm să ne sprijinim studenţii în aceste momente grele, dar trebuie să stopăm lecţiile obişnuite şi să vorbim numai despre democraţie, drepturile omului şi libertate. Şi, dacă unora dintre noi le este greu să intre oficial în grevă, sunt convins că vom găsi forme de a încetini şi anihila dispoziţiile. Fiecare dintre noi poate înfige câte un băţ mic în roţile lovituriii de stat".

Un fapt fără precedent s-a consumat astăzi. Piloţii şi personalul de bord al al companiei comerciale El-Al (expresia e biblică şi înseamnă "Spre Cer"), care ar fi urmat să-l într-o vizită oficială în Italia pe premier, pe soţia Sara şi delegaţia care îi însoţeşte, au refuzat. Mai exact, conform procedurii, nu s-a oferit nimeni. Seara târziu, El-Al a anunţat că a reuşit să încropească un echipaj.

Există de ceva vreme, la iniţitativa unui anterior Guvern Netanyahu, iniţiativa unui "Air Force One" (prim-ministrul Israelului deţine puterea ăn Stat, preşedintele are un rol preponderent decorativ). S-a găsit avionul, s-au băgat milioane în utilarea acestuia, dar încă nu e pregătit de decolare.

După cum se desfăşoară lucrurile, ţinând cont de presiunea străzii, Executivul are zilele numărate. Regele Bibi nu va mai apuca să folosească acel "Air Force One" pregătit pentru el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici