COMENTARIU Lelia Munteanu: Ierusalimul, piatra de poticnire

1430 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ierusalimul, piatra de poticnire
După încetarea focului între Israel şi Gaza, Uniunea Europeană, prin Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, invocă soluţia a două state, singura validă.. 
 
Preşedintele Statelor Unite, fără s-o menţioneze explicit, pe linia aşa-numitei “diplomaţii discrete”, sugerează aceeaşi soluţie, când spune: “Sunt convins că palestinienii şi israelienii merită, în egală măsură, să trăiască în siguranţă şi să se bucure de acelaşi nivel de libertate, prosperitate şi democraţie". În foarte scurt timp, Secretarul de Stat  Antony Blinken va ajunge în Orientul Mijlociu. Obiceiul înalţilor demnitari este de a vizita atât Ierusalimul cât şi Ramallah, sediul Autorităţii Naţionale Palestiniene, niciodată Gaza.  
 
Inima problemei israeliano-palestiniene este Ierusalimul. Fiecare dintre beligeranţi consideră că are dreptul la o parte din oraşul sfânt pentru toţi. Însă demersul fostului preşedinte Trump de a declara Ierusalimul capitală indivizibilă a Israelului face imposibil, în acest moment, startul oricărei negocieri. 
 
Deocamdată, până să se adune cei interesaţi la masa verde, în Israel politicienii şi comentatorii politici se ceartă pe tema încetării focului (care a survenit, potrivit antibibiştilor, prea devreme), iar în Gaza liderii Hamas joacă fanfaronada victoriei, ca de obicei.
După ofensiva israeliană din 2014, Amos Oz rostea un mare adevăr, valabil şi astăzi, şi mâine (dacă nu se ajunge la un acord şi se va relua ciclul violenţelor) - cine câştigă e mereu Hamas: cu cât mai multe victime civile în Israel, cu atât mai bine pentru Hamas, cu cât mai multe victime civile în Gaza, cu atât mai bine pentru Hamas. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici