COMENTARIU Liviu Mihaiu: Dacă aţi putea să vă daţi toţi demisia

  • Iată că într-un "gest curajos" de ultimă oră a campaniei electorale, mai mulţi parlamentari USR, în frunte cu preşedintele PSD, Marcelino Ciolacu (iniţiator semnatar al proiectului de reintroducere a pensiilor speciale pentru parlamentari), şi-au dat demisia din Parlament
  • Gestul nu este nou. L-a mai practicat şi anteriorul preşedinte al PSD: Liviu Dragnea. Din 1997 şi până azi, pensiile speciale au proliferat la fel ca doctoratele, ajungând un sindrom toxic aferent cancerului politizării tuturor instituţiilor statului
  • Pentru a vă da seama cum este în alte ţări, nicăieri în UE nu mai sunt atâtea tipuri de pensii speciale În concluzie, avem încă un "stat paralel”: cel al pensiilor speciale. Ceilalţi doar votează. Restul este demagogia electorală a unei clase politice captive.
2091 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Liviu Mihaiu: Dacă aţi putea să vă daţi toţi demisia

COMENTARIU Liviu Mihaiu: Dacă aţi putea să vă daţi toţi demisia

Iată că într-un "gest curajos" de ultimă oră a campaniei electorale, mai mulţi parlamentari USR, în frunte cu preşedintele PSD, Marcelino Ciolacu (iniţiator semnatar al proiectului de reintroducere a pensiilor speciale pentru parlamentari), şi-au dat demisia din Parlament. Speţa: pensiile speciale, una dintre cele mai mari escrocherii ale clasei politice româneşti împotriva poporului său. Gestul nu este nou. L-a mai practicat şi anteriorul preşedinte al PSD: Liviu Dragnea. Şapte dintre principalele opt tipuri de pensii speciale pe care statul român le plăteşte în momentul de faţă au fost eliminate în urmă cu zece ani de Guvernul Boc şi reintroduse, în 2015 şi în 2016, de PSD-ul condus de Ponta şi Dragnea. Iar primele pensii speciale au fost create de guvernul Ciorbea şi ministrul de-atunci al Justiţiei, Valeriu Stoica, pensionari speciali fiind numai magistraţii, nu şi procurorii, cum e astăzi. Şi nu toţi magistraţii, ci cei care aveau 25 de ani de muncă în instanţe, şi nu la orice vârstă, ci după 62 de ani, cât era vârsta de pensionare atunci. 

Din 1997 şi până azi, pensiile speciale au proliferat la fel de inventate ca doctoratele, ajungând un sindrom toxic aferent cancerului politizării tuturor instituţiilor statului.

Pensiile speciale sunt acordate militarilor MApN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS, parlamentarilor, funcţionarilor parlamentari, angajaţilor de la Curtea de Conturi, diplomaţilor, grefierilor şi celor din aviaţia civilă. CCR a judecat cu 10 ani în urmă tăierea lor şi a declarat-o constituţională. 

Singura pensie specială pe care deciziile CCR din anii anteriori au menţinut-o în vigoare este cea a magistraţilor şi a consilierilor de la Curtea de Conturi.  

Apoi PNLeul lui Orban s-a făcut că le taie de două ori. A elaborat un proiect care a fost respins de CCR, apoi l-a abandonat. Apoi a venit cu un proiect de supraimpozitare a pensiilor speciale (iniţiat de Orban şi Câţu), care, nu-i aşa, salva pensiile speciale ale statului de forţă, supraveghere şi puniţie: MApN, MAI, SRI, SIE,SPP, STS plus cele ale magistraţilor  (care reprezintă 95% din totalul pensiilor speciale aflate în plată) ale căror bugete au crescut anual în ultimii 15 ani. Bunăoară, cuantumul pensiilor parlamentarilor-aprox 600 - reprezintă mai puţin de 1% din total, şi se aplică pentru cei care au vârsta de pensionare de 65 de ani, spre deosebire de cele ale statului cazon (care încep chiar şi imediat după 40 de ani)

În fapt, toate partidele mari au avut un proiect de rectificare a pensiilor speciale. Chiar şi USReul, al cărui proiect conserva pensiile militare, dar le plafona la cuantumul de 100% din salariul brut, adică mai mult decât primeau “pretorienii” în funcţie activă. Iar proiectul PMP, care este undeva într-un sertar trecut de Senat, nu are ca "idee novatoare” proiectul guvernului Boc, făcut în criză economică, în 2010, neatingându-se de cuantumul pensiilor speciale ale României cazone. 

 

Iată ce scria parlamentarul PNL, Adriana Săftoiu, care nu se mai regăseşte pe listele viitorului Parlament: 

"Ca imagine poate să dea bine, dar în realitate nu e nevoie de nici o demisie ca să nu primesti pensia specială. Ca să o primeşti trebuie să o ceri. Nu o ceri, nu o primeşti. E un act de voinţă, nimeni nu te obligă să o primesti. Plus că demisii date în ultimele zile de mandat sunt aproape inutile. Ca să înceteze mandatul nu e suficient să îţi dai demisia, trebuie ca Parlamentul să le valideze şi e destul de greu să mai cred că se va întruni Parlamentul actual în ultimele două zile din această legislatură ca să valideze niste demisii. Şi o spun în cunoştinţă de cauză, dându-mi demisia din Parlament în 2012, cu un an înainte să îmi termin mandatul, adică să fie timp să valideze încetarea mandatului.”

Iată ce scria ieri preşedintele PSD, Marcel Ciolacu (repet-iniţiator semnatar al proiectului de reintroducere a pensiile speciale pentru parlamentari), partid care a avut cea mai mare contribuţie la acest regim special, şi, nu-i aşa,partid care se preface că are majoritatea în Parlament :

"Cât contribui, atât primeşti – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a #nu beneficia de #pensiespecială! La fel am făcut şi acum patru ani, la fel voi face şi acum. Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puţin un mandat întreg de parlamentar.”


Aşadar, discriminarea "pozitivă" între "pensiile civile”şi cele ale pensionarilor "statului de nedrept”(de două, trei, patru, cinci ori mai mari decât cea mai mare pensie civilă) rămâne chiar dacă toţi preşedinţii de partid şi-ar da demisia acum. Aşa cum cei de la stat-peste 1.200.000 de angajaţi- au cele mai mari salarii din România (ca medie). Aşadar, pensiile speciale nu mai sunt "pensii de serviciu”, ci privilegii ale celor care reprezintă "muncile grele”, şi nu sunt calculate după principiul contributivităţii, ci după cel al indeminzaţiei ultime în momentul pensionării.


Pentru a vă da seama cum este în alte ţări, nicăieri în UE nu mai sunt atâtea tipuri de pensii speciale (în unele ţări nu există deloc-Suedia) inventate de toate guvernările, astfel încât să aibă acest privilegiu şi grefierii şi arhivarii şi stewardesele şi mecanicii şi diplomaţii şi lucrătorii în Comerţul exterior şi angajaţii Curţii de Conturi.

În concluzie, avem încă un "stat paralel”: cel al pensiilor speciale. Ceilalţi doar votează. Restul este demagogia electorală a unei clase politice captive.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici