COMENTARIU Sorin Avram: Da, Petrea Daea trebuie să demisioneze. Însă, nu de unul singur

999 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Da, Petrea Daea trebuie să demisioneze. Însă, nu de unul singur

USR şi Forţa Dreptei au dreptate să îi ceară demisia lui Petre Daea din funcţia de ministru al Agriculturii. Cele două formaţiuni politice au depus moţiunea simplă intitulată ”De la grânarul Europei la ruşinea Europei.

Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”, în care arată că ”agricultura trebuie să devină un punct forte al României, iar ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un management performant la vârful ministerului de resort. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, Petre Daea trebuie demis şi niciodată, dar niciodată, readus în fruntea Ministerului Agriculturii”.

Trebuie făcute mici observaţii. În primul rând, România nu mai este de multă vreme grânarul Europei, cam de pe vremea bunicilor şi străbunicilor liderilor USR şi Forţei Drepte.

Apoi, cele două partide nu s-au întors alaltăieri din Spania de la cules căpşuni, ci au fost la guvernare, USR ca USR, iar Forţa Dreptei ca aripă desprinsă din PNL şi puteau face mult mai mult pentru agricultura românească.
Dincolo de situaţia creată în ultimul an de tranzitul cerealelor din Ucraina care nu mai ajung în port pentru a se îmbarca către nordul Africii şi Orientul Mijlociu, ci se pierd prin silozurile, târgurile şi brutăriile de la noi, problemele agriculturii româneşti sunt vechi.

România, prin reprezentanţii ei, nu au ştiut, nu a putut sau nu a vrut să negocieze cu Uniunea Europeană nivelul subvenţiilor aşa cum ar fi trebuit, iar Guvernul de la Bucureşti nu a acordat agriculturii atenţia cuvenită.

România importă cantităţi uriaşe de legume, fructe, lapte crud şi carne, dar şi produse lactate şi din carne din ţări în care sectorul agricol este protejat şi încurajat de politicile guvernamentale. România importă mere şi cartofi din Polonia, carne din Olanda şi lapte din Ungaria, pentru a da doar câteva exemple, fiindcă liderii acestor state au ştiut cum să pună problema subvenţiilor europene şi fiindcă guvernele consideră sectorul agricol ca fiind unul de o importanţă deosebită.

Da, Petre Daea trebuie să-şi dea demisia din funcţia de ministru al Agriculturii, pentru că, până a intra în vigoare măsurile de sprijin promise de Guvernul Ciucă, protestele fermierilor trebuie să aibă o finalitate.

Într-o ţară în care mii de fermieri au protestat în diferite locuri din ţară, ca ministru al Agriculturii trebuie să demisionezi, chiar dacă nu ţi s-a cerut demisia explicit. Ca urmare a protestelor fermierilor polonezi, ministrul Agriculturii din Polonia a demisionat imediat şi nu a aşteptat că Opoziţia să alerge după el prin Parlament fluturând textul unei moţiuni simple.

Da, Petre Daea trebuie să demisioneze, pentru că nu este un ministru pentru anul 2023. Cu domnul Daea poţi merge oricând alături de nea Alecu pentru a tunde oaia şi berbecul. Domnul Daea este nimerit să mânânce o roşie dintr-un solar din Teleorman, să spargă o ceapă a unui producător din Galaţi şi să vorbească despre creşterea vacilor cu gospodari din Munţii Apuseni, încă cu domnul Daea nu poţi merge la Bruxelles ca să discuţi cu oficialii de acolo despre subvenţii.

Chiar dacă domnul Daea pune pe el un costum de firmă, tot i se vede bordura de jder de la bundiţă ieşind de sub acesta.
Da, Petre Daea trebuie să demisioneze, dar nu de unul singur. În contextul geopolitic actual, vocea unui ministru al Agriculturii, indiferent de unde ar fi acesta, nu se aude la Bruxelles.

Vocea acestuia trebuie acompaniată de încă două voci: cea a ministrului de Externe şi cea a preşedintelui. Pe Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, nu îl punem la socoteală, pentru că domnia sa pare a nu avea niciun cuvânt de spus.

În schimb, ar fi trebuit să se audă vocea preşedintelui Klaus Iohannis, cel care şi-a asumat rolul de unic coordonator al politicii externe a României. Însă, vocea domnului Iohannis nu s-a auzit absolut deloc în problema fermierilor români.

Probabil că domnia sa nu mănâncă decât produse de import şi, în plus, îşi menajează corzile vocale pentru întâlnirile importante ale liderilor UE, pentru a putea striga ”Prezent!” atunci când se face prezenţa şi pentru a putea spune un ”Ja!” sau un ”Yes!” apăsat când este întrebat în legătură cu deciziile luate.

Da, Petre Daea ar trebui să demisioneze, dar nu de unul singur, ci însoţit de Klaus Iohannis. Însă, nici unul şi nici celălalt nu vor demisiona, pentru că nu este momentul: Petrea Daea fiindcă nu ar mai avea domnul Alecu cu cine să tundă oaia şi berbecul, şi nici cu cine să taie mieii de Paşti, iar Klaus Iohannis pentru că nu ar mai avea cine să privească cu îngrijorare situaţia existentă la graniţa cu România şi cine să grăbească Parlamentul să aprobe proiectul ”România educată”.

Şi ar fi păcat ca în urma domnului Ioahnnis să rămână o Românie la fel de needucată ca cea pe care a găsit-o atunci când a preluat-o.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici