COMENTARIU Valeriu Şuhan: Poliţist sau mafiot. Sau invers...

2124 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Poliţist sau mafiot. Sau invers...

Povestea fostului poliţist ieşit relativ recent în rezervă, cel care a condus Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate de la Cluj, probabil că vă e cunoscută.

Omul, s-a apucat de rele şi şi-a trădat profesia.

Din poliţist, a devenit un mafiot.

Cu toate ingredientele cunoscute, informaţii secrete culese ilegal, pătrunderi în secret în spaţii private, şantaj, atac armat, lipsire de libertate, acces ilegal la un sistem informatic, manipulare informativă, filaj, plantarea ilegală de tehnică operativă.

Scopul ? Banu’ ! Chiar „gros”, având în vedere sumele extorcate. Cel puţin asta rezultă la prima vedere. Ar mai exista şi altceva, dar încă nu e clar.

Informaţia ca atare, în special cea ascunsă, secretă, a fost mereu în atenţia celor care au în denumirea instituţiilor pe care le reprezintă, definirea ei explicită.

Om vedea, căci şi în Cluj există „guri de canal” care mai „şoptesc” între ele, dar şi aiurea. Aparent...

Cei şase membri ai grupului condus de fostul ofiţer de poliţie au fost arestaţi în urma unui flagrant.

Aflaseră de existenţa unei mari sume de bani într-un anumit spaţiu şi s-au hotărât să o prăduiască.

Au intrat, după ce în prealabil plantaseră acolo tehnică de ascultare ca să se asigure de informaţii exacte, dar în loc să plece cu banii, s-au  dus în arest. O surpriză din partea foştilor colegi, care i-au „ghicit” şi i-au legat.

Mijloacele tehnice pe care le-au folosit, erau dintre cele mai sofisticate.

Balize GPS plasate pe autoturismele celor vizaţi având inclusiv funcţia de înregistrare a convorbirilor din interior, tehnică de înregistrare audio şi video, staţii radio, s-au aflat „în dotarea” acestui grup care nu s-a sfiit deloc să le folosească din plin.

Metodele operative erau şi ele diverse şi specifice unui serviciu de informaţii.

Pe lângă filaje şi investigaţii laborioase, grupul închiria locuinţe în imediata apropiere a obiectivelor vizate de unde se făcea observarea programului sau ascultarea convorbirilor.

Nici pregătirea contra-informativă nu a fost neglijată.

Omul nostru îşi instruia permanent tovarăşii cum să se ferească, cum să evite posibilele acţiuni informative îndreptate asupra lor. Contra-filaj, auto-verificări, inclusiv cu privire la eventualele mijloace tehnice care le-ar fi putut fi plasate.

Totul, ca la carte ! Şi totuşi, au „căzut” !

Un sincer „Bravo  !” celor care i-au documentat. Şi lor le-a ieşit treaba ca la carte.

Cei vizaţi erau atât dintre cei cunoscuţi că se ocupă cu traficul de stupefiante într-o formă sau alta, dar şi oameni de afaceri.

Scopul acestei grupări era acela de a obţine informaţii compromiţătoare de orice natură, pentru a putea şantaja. Repet, sumele obţinute în acest mod, erau considerabile.

Într-unul dintre cazuri, au regizat prinderea în flagrant dându-se ofiţeri de poliţie, iar pentru a-i face scăpaţi pe prezumptivii autori, şi-au „tras” 200.000 Euro. Era vorba despre trafic de droguri.

Nu mă omor deloc după soarta traficanţilor.

Mă preocupă însă, oamenii de afaceri vizaţi de astfel de grupuri mafiote, pe care mi-e greu să-i înţeleg din perspectiva faptului că sunt complet naivi.

Nimic, nici cea mai mică măsură de auto-protecţie, de securitate minimală, care să-i pună la adăpost cât de cât măcar, de astfel de păsări de pradă.

Orice business presupune o minimă doză de discreţie.

De la furnizori, clienţi, preţuri, condiţii contractuale etc., până la active necorporale reprezentate de invenţii şi inovaţii de exemplu, se constituie în averea unei firme şi e datoria proprietarului s-o apere.

Unii consideră că dacă şi-au luat bodyguard, gata, s-au protejat. Bun şi ăla, dar cu totul insuficient.

Mijloacele îndreptate împotriva lor pentru a le devaliza firma, sunt din ce în ce mai sofisticate şi da, uneori chiar intempestiv brutale, de tipul „byte and run”.

Din păcate, mediul de afaceri de la noi este nepregătit pentru astfel de atacuri a căror varietate necesită o reacţie specializată profesionistă, dar pe care o ignoră.

Spionajului economic i te poţi opune cu cel puţin tot atâta inteligenţă cât ai consumat pentru a face bani.

So… Be smart !

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici