Ion Cristoiu: Despre cum a aflat Ludovic Orban după două luni, treaz fiind, că ministrul USR PLUS al Justiţiei lucrează pe cont propriu la Legile Justiţiei

  • Ion Cristoiu: În Parlament, USR PLUS are un procent de doar 15%. Modificarea Legilor Justiţiei nu poate fi făcută decît dacă votează întreaga Coaliţie. Ar fi fost normal ca priorităţile legislative să fie prezentate de toţi liderii partidelor din Coaliţie şi nu doar de liderii unui singur membru. PNL, partener de Coaliţie, nu zice nimic
  • Ion Cristoiu: De două luni USR PLUS invocă proiectele de Legi ale Justiţiei. Ministrul USR PLUS al Justiţiei, membru al Guvernului condus de Liberalul Florin Cîţu, a ţinut la curent opinia publică de la noi cu etapele procesului de redactare a Legilor Justiţiei.
  • Ion Cristoiu: Că ministrul lucrează la ele, că le-a terminat, că le-a trimis CSM, că le-a prezentat experţilor europeni ştie o ţară întreagă numai Ludovic Orban nu ştie. Vorba aia: Ce ştie tot statul, nu ştie bărbatul!”
967 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Despre cum a aflat Ludovic Orban după două luni, treaz fiind, că ministrul USR PLUS al Justiţiei lucrează pe cont propriu la Legile Justiţiei

Ion Cristoiu: Despre cum a aflat Ludovic Orban după două luni, treaz fiind, că ministrul USRPLUS al Justiţiei lucrează pe cont propriu la Legile Justiţiei

Publicistul Ion Cristoiu prezintă cu date şi fapte cum, de două luni, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat public etapele procesului de redactare a noilor Legi ale Justiţiei, fără nicio reacţie din partea PNL, pentru ca apoi liderul partidului, Ludovic Orban, să se plângă că liberalii nu au fost consultaţi pe această temă de USR PLUS.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Iată faptele!

Luni, 1 februarie 2021. În debutul sesiunii parlamentare, liderii USR PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, prezintă, într-o conferinţă de presă extraordinară, priorităţile legislative pentru noua sesiune parlamentară. Între priorităţile prezentate se numără şi „Legile Justiţiei”.

USR PLUS nu guvernează singură, ci împreună cu PNL şi UDMR alcătuiesc o Coaliţie de Centru Dreapta. În Parlament, USR PLUS are un procent de doar 15%. Modificarea Legilor Justiţiei nu poate fi făcută decît dacă votează întreaga Coaliţie. Ar fi fost normal ca priorităţile legislative să fie prezentate de toţi liderii partidelor din Coaliţie şi nu doar de liderii unui singur membru.

PNL, partener de Coaliţie, nu zice nimic.

Acceptă ca URSPLUS să prezinte priorităţile USR PLUS ca fiind ale întregii Coaliţii, şi ale PNL, aşadar.

Vineri, 12 martie 2021. Stelian Ion anunţă printr-un Comunicat de presă că <a avut mai multe consultări cu organizaţii profesionale ale magistraţilor” în cadrul cărora „au fost analizate toate propunerile, sugestiile, criticile şi contribuţiile primite pînă în prezent la textele proiectelor Legislative>. Potrivit Comunicatului, Ministrul Justiţiei a terminat Proiectele de Legi ale Justiţiei, proiecte pe care le-a trimis asociaţiilor de magistraţi.

Ministrul Justiţiei face parte din Guvernul Florin Cîţu. Nu se înţelege de aici dacă despre aceste proiecte ştie premierul.

Ministrul Justiţiei e lider USR PLUS. Un partid din Coaliţie redactează Legile Justiţiei, care urmează să fie depuse în Parlament, fără ca tovarăşii de Coaliţie să ştie ce conţin. Legile Justiţiei sînt unul dintre cele mai sensibile şi mai controversate subiecte ale României lui 2021. Chiar dacă au fost redactate doar de un partid, proiectele, ajunse la asociaţiile de magistraţi, apar ca ale întregii Coaliţii.

PNL nu reacţionează, deşi ar fi fost obligatoriu s-o facă. Eventuale nebunii din proiecte vor fi decontate politic şi de PNL.

Marţi, 23 martie 2021. Potrivit unui Comunicat, Stelian Ion, ministrul USR PLUS al Justiţiei, a prezentat experţilor europeni Proiectele de modificare a Legilor Justiţiei. Despre aceste proiecte PNL şi UDMR n-au habar.

Miercuri, 24 martie 2021. În Camera Deputaţilor, de la Tribună, Stelian Ion anunţă că joi, 25 martie 2021 va trimite CSM pachetul cu proiectele de Legi ale Justiţiei. Deşi parlamentarii PNL, în frunte cu Ludovic Orban, sînt în sală nici unul nu se întreabă:

Ce dracuʼ conţin Legile astea alcătuite de USR PLUS fără ştirea PNL şi UDMR dar prezentate ca ale Coaliţiei de guvernare?

Vineri, 26 martie 2021, Legile Justiţiei au ajuns la CSM.

Luni, 29 martie 2021. Stelian Ion prezintă la Ministerul Justiţiei Legile Justiţiei. Ministrul vorbeşte din nou de un Proiect asupra cărora PNL şi UDMR n-au fost consultate:

<De-a lungul timpului au survenit foarte multe modificări, deja legislaţia pe alocuri este incoerentă, sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc unele cu altele şi, în urma modificărilor survenite şi în 2018, a devenit foarte clar pentru noi că este nevoie de adoptarea unor noi legi. Simple modificări punctuale nu mai sunt suficiente. Justiţia are nevoie de o haină nouă şi aceasta o poate reprezenta acest pachet legislativ (...)

Este un pachet legislativ construit cu migală în decursul timpului, nu a fost făcut pe grabă. De asemenea, consultarea publică a fost una consistentă. După cum ştiţi, proiectul a fost pus în dezbatere acum aproximativ 6 luni. Au fost consultate instituţiile care ţin de sistemul judiciar, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi am ţinut cont de toate propunerile care ne-au venit, le-am analizat pe toate şi a rezultat această variantă care pentru mine este una foarte, foarte bună, reprezintă un fundament nou pentru sistemul judiciar, reprezintă o bază de plecare spre o justiţie mai eficientă şi mai corectă>.

Dinspre PNL nu se aude nici măcar un început de tuse seacă. Toată lumea a fost consultată, cu excepţia partidelor de Coaliţie.

Conferinţa de presă a fost un eveniment mediatic de excepţie. Imediat întreaga presă a început să dezbată proiectele de Legi.

Din nou PNL şi UDMR n-au zis nimic.

Stelin Ion a prezentat modificări controversate, printre care se numără şi <eliminarea restricţiilor referitoare la libertatea de exprimare a magistraţilor>.

PNL nu spune nimic.

Vineri, 2 aprilie 2021. Întreaga presă publică următoarea depeşă:

<Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost unor dezbateri publice ample. Reproşurile vin după ce ministrul Justiţiei a iniţiat proiectul fără ca acesta să fie prezentat liderilor PNL şi UDMR. Surse politice susţin că decizia ministrului i-a nemulţumit pe liberali, care se plîng că miniştrii USR PLUS sunt «într-o campanie de imagine proprie».

«Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atît în privinţa legilor justiţiei cît şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală», i-a reproşat public Ludovic Orban, ministrului Justiţiei Stelian Ion.

Surse politice susţin că decizia ministrului de a iniţia şi de a trimite către CSM proiectele de modificare a legilor justiţiei, fără o consultare în coaliţia de guvernare i-a nemulţumit pe liderii PNL.

«Cei din USR PLUS nu înţeleg cum să guverneze în coaliţie, ei sunt în continuare într-o campanie de imagine proprie», le reproşează liberalii partenerilor de guvernare.

Stelian Ion a trimis, în urmă cu o săptămînă, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiţiei.

Întrebat Ludovic Orban dacă la nivelul coaliţiei există o problemă de comunicare cu ministrul Justiţiei, acesta a declarat că «este firesc» să existe mai întîi o consultare în coaliţie. «Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi», a spus Orban.>

Cum adică?

De două luni USR PLUS invocă proiectele de Legi ale Justiţiei.

Ministrul USR PLUS al Justiţiei, membru al Guvernului condus de Liberalul Florin Cîţu, a ţinut la curent opinia publică de la noi cu etapele procesului de redactare a Legilor Justiţiei.

Că ministrul lucrează la ele, că le-a terminat, că le-a trimis CSM, că le-a prezentat experţilor europeni ştie o ţară întreagă numai Ludovic Orban nu ştie.

Vorba aia:

Ce ştie tot statul, nu ştie bărbatul!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici