Ion Cristoiu: Guvernul Cîţu e un Guvern USRPLUS. Având drept anexă PNL

  • Ion Cristoiu: Un sondaj publicat recent arătă că Partidul Naţional Liberal scade în sondaje; şi scade nu în mod normal aşa cum se întîmplă cu toate partidele ajunse la guvernare, ci în mod dramatic.
  • Ion Cristoiu: Încercînd să găsesc o cauză a acestei căderi în sondaje, am remarcat inexistenţa practic a PNL ca partid politic în actuala Coaliţie de guvernare, De la investirea Guvernului Cîţu un singur partid s-a manifestat ca fiind la Guvernare, prin strădania de a impune întregului Guvern agenda proprie: USRPLUS.
  • Ion Cristoiu: PNL ar trebui să fie partidul, şi aşa a şi ajuns la putere, al firmelor cu capital românesc. Aceste firme au fost cel mai tare lovite de Pandemie. Guvernul Cîţu s-a ocupat de orice, dar în niciun caz de salvarea capitaliştilor români.
1311 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Guvernul Cîţu e un Guvern USRPLUS. Având drept anexă PNL

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, deşi PNL are cel mai procentaj obţinut la alegeri dintre partidele coaliţiei, Executivul pe care îl conduce Florin Cîţu nu se afirmă prin miniştrii liberali, ci prin cei ai USRPLUS, care îşi impun propria agendă, ceea ce transformă partidul lui Ludovic Orban într-o simplă anexă, aflată în cădere liberă în sondaje.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Un sondaj publicat recent arătă că Partidul Naţional Liberal scade în sondaje; şi scade nu în mod normal aşa cum se întîmplă cu toate partidele ajunse la guvernare, ci în mod dramatic. Pornind de la aceste date Antena 3 a realizat o emisiune a cărei burtieră suna cam aşa: PNL se duce-n cap.

Când se dau publicităţii astfel de sondaje partidele surprinse într-o situaţie grea reacţionează imediat, acuzînd casa de sondaje că ar fi în solda duşmanilor. Şi de regulă apare imediat pe piaţă, realizat de o casă de sondaje plătită de partidul respectiv, un sondaj care arată că formaţiunea nu scade în sondaje, ba mai mult, că urcă vertiginos.

N-am nici o îndoială că PNL va reacţiona la fel în urma acestui sondaj şi mai ales în urma concluziilor trase de o parte a presei, de presa independentă după publicarea cifrelor:

Asta nu poate contracara realitatea:

Partidul Naţional Liberal se duce în cap din punctul de vedere al capitalului politic. Acest adevăr a fost semnalat înainte de sondajul de la SOCIOPOL de unul dintre liderii PNL, prim vicepreşedintele Rareş Bogdan. Încă de acum o lună, la interviul pe care mi l-a acordat la Aleph News, Rareş Bogdan a ţinut să tragă un semnal de alarmă profeţind că PNL va avea soarta PNŢCD dacă partidul nu purcede la cîteva schimbări importante. Pe primul loc în această schimbare o constituia, în viziunea lui Rareş Bogdan, dar şi a grupării din spatele său, înlocuirea lui Ludovic Orban cu un lider PNL mult mai puternic şi mult mai adecvat acestor vremi. Şi eu am remarcat, independent de Rareş Bogdan, independent de acest sondaj, independent de alţi comentatori că Partidul Naţional Liberal se prăbuşeşte din punctul de vedere al capitalului politic.

Încercînd să găsesc o cauză principală a acestei căderi în sondaje, am remarcat inexistenţa practic a PNL ca partid politic în actuala Coaliţie de guvernare. Aşa cum spunea Nae Ionescu, un partid politic, după ce ajunge la guvernare, îşi continuă activitatea politică de pînă atunci şi ţine sub control Guvernul pe care-l alcătuieşte sau partea sa de Guvern pentru ca alegătorii să vadă că partidul îşi respectă făgăduielile electorale din campanie şi mai demult, de pe vremea cînd era în Opoziţie. Privind la situaţia din Coaliţia de guvernare vom constata că de la investirea Guvernului Cîţu un singur partid s-a manifestat ca fiind la Guvernare, prin strădania de a impune întregului Guvern agenda proprie:

USRPLUS.

Un scurt bilanţ al celor trei luni trecute de la investirea Guvernului Florin Cîţu ne arată că în deciziile luate, în preocupările majorităţii Partidul Naţional Liberal, nu a existat. A existat şi există USRPLUS.

Invit cititorii la un simplu exerciţiu:

Să spună imediat numele unui ministru din actualul guvern. Sînt sigur că imediat, marea majoritate a cititorilor vor spune numele unui ministru al USRPLUS. Fie pe cel al lui Vlad Voiculescu de la Sănătate, fie pe ce al lui Stelian Ion de la Justiţie, fie pe cel al lui Claudiu Năsui de la Economie sau pe cel al Cătălin Drulă de la Transporturi.

Dacă ar fi întrebaţi punctual de un ministru PNL toţi cititorii o vor invoca pe Raluca Turcan. Da, într-adevăr, Raluca Turcan concurează din partea PNL pe miniştrii USRPLUS în aducerii în prim-plan a problemelor ministerului pe care-l conduce. Raluca Turcan e ministrul Muncii. Ea se ocupă de pensii, de salariile bugetarilor, de ajutoarele sociale. Exact cu ceea pe vremea PSD se ocupa Olguţa Vasilescu. Lesne de sesizat că în ceea ce priveşte imaginea publică a Guvernului, guvernul PNL, USRPLUS şi UDMR e dominat la ora actuală de ministrul Muncii, aşa cum pe vremuri imaginea publică a guvernelor PSD era dominată de ministrul Muncii, la vremea respectivă, Olguţa Vasilescu. Şi cauza principală nu stă în ambiţia care defineşte pe cele două personalităţi feminine ale politicii româneşti. Şi Olguţa Vasilescu şi Raluca Turcan sînt femei ambiţioase, bune administratoare ale domeniului pe care-l conduc. Numai că în cazul guvernului PSD era normal ca ministrul Muncii să iasă în prim plan. Preocupările ministerului exprimau punctele principale din programul PSD: pensii, bugetari, protecţie socială. Nu e normal însă ca la un guvern de Centru-Dreapta în prim plan să iasă ministru Muncii. Noi nu vrem să spunem prin asta că Raluca Turcan ar trebui oprită să exprime în public punctele de vedere ale ministerului. Vrem să spunem că ar trebui ca şi alţi miniştrii ai PNL să iasă în spaţiul public şi să-şi afirme punctele de vedere din perspectiva domeniului pe care-l conduc.

Ar fi trebuit să menţionez la concurenţă din partea PNL cu ministrul Muncii, pe ministrul Educaţiei. Sorin Câmpeanu este înscris de formă în PNL, el este în guvern un tehnocrat şi prin urmare nu-l putem considera ca întruchipînd imaginea publică a guvernului PNL din interiorul guvernului Cîţu. În rest ministrul de Externe nu există ca exprimînd programul PNL. Nu există din acest punct de vedere nici ministrul Apărării Naţionale. Deşi aparţinînd cotei PNL din Guvern, cei doi depind doar de Cotroceni. Ar fi fost normal ca în această perioadă ministrul Culturii să egaleze pe ministrul Educaţiei în bătălia pentru domeniul pe care-l administrează. Ministrul Culturii practic nu există. După opinia mea, într-un guvern de Centru Dreapta, avînd ca premier un lider PNL, ar fi fost normal ca un ministru din domeniul Economic să fie în prim-plan.

Partidul Naţional Liberal este, repet, partidul capitaliştilor români. El a fost votat pentru programul său de Dreapta, diferit de cel de Stînga, al PSD. PNL ar trebui să fie partidul, şi aşa a şi ajuns la putere, al firmelor cu capital românesc. Aceste firme au fost cel mai tare lovite de Pandemie. În nici un moment guvernul Florin Cîţu nu s-a preocupat de aceste firme. În cele trei luni guvernul Cîţu s-a ocupat de orice vreţi, de Justiţie, de schimbarea de la TVR, de antisemitism, chestiuni impuse de USRPLUS potrivit agendei proprii, dar în nici într-un caz de salvarea capitaliştilor români de la dezastrul Pandemiei.

PNL are cel mai mare procentaj în alegeri dintre partidele care alcătuiesc Coaliţia.

Desigur, rezultatul n-a permis PNL să formeze un Guvern PNL cu colaborarea altor partide mici.

S-a ivit un Guvern de colaborare.

De colaborare doar pe hîrtie.

În realitate Guvernul Cîţu e un Guvern USPLUS. Avînd drept anexă PNL”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici