COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - un nou acces de votită

1407 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - un nou acces de votită

Sub bătaia hamsinului (vântul fierbinte dinspre deşert), circumscripţiile electorale s-au deschis în Israel la ora 7 şi se vor închide la 22. Cetăţenii participă la al patrulea tur de anticipate în doi ani, într-o ţară care suferă de votită.

Scrutinul e perfect organizat. Transportul (inclusiv pe trenuri) e astăzi gratuit în toată ţara. Bolnavii şi carantinaţii beneficiază de culoare speciale, dar pot experimenta şi votul drive-in. Se aşteaptă o prezenţă la urne mai mare decât la precedentele alegeri, chiar dacă hamsinul invită lumea pe malul mării, iar mall-urile sunt pline de anunţuri cu reduceri.

Ce spun gazetele. În Yediot Ahronot, editorialiştii au titluri preponderant sceptice: "Politica bolnavă" (Nadav Eyal), "Mai bine dăm cu banul" (Hanoh Daun). În acelaşi grup editorial, Calcalist (The Economist-ul israelian), sub semnătura lui Zvi Zarhia, calculează costul celor patru anticipate:   

  • 197 milioane de shekeli (echivalentul a 50,334,398 euro) pentru  alegerile din aprilie 2019;
  • 183 milioane de shekeli (echivalentul a 46,743,200 euro) pentru alegerile din septembrie 2019;
  • 250 milioane de shekeli (echivalentul a 63,856,831 euro) pentru alegerile din martie 2020;
  • 200 milioane de shekeli (echivalentul a 51,081,883 euro) pentru alegerile de astăzi.

La care se adaugă alţi bani (inclusiv costul zilei libere înmulţit cu 4 alegeri), alte "distracţii", până la totalul de 12,5 miliarde de shekel (echivalentul a 3.193.189.842 euro).

Pe prima pagină a cotidianul Haaretz - „Epidemie de alegeri", comentariul lui Yossi Verter: „În umbra Anului Corona, a crizei economice şi a haosului guvernamental, Israelul se prezintă azi la vot, pentru a patra oară în decurs de doi ani. Procentul de votare şi soarta partidelor care se clatină sub baremul de trecere vor stabili dacă vom avea un guvern, sau, ţara asta epuizată şi dezbinată va ajunge la un nou vot".

The Marker, cotidianul de business al Grupului Haaretz, titrează: "Cine  va învinge în alegeri - Statul Israel sau corupţia?". Ideea principală – "A venit vremea să se nască o Opoziţie". Şi o informaţie care dă fiori reci: "Anul pierdut va reduce fondul de pensii al celor care n-au lucrat cu cel puţin 100.000 de shekeli" (aproximativ 25,576 euro).

Preşedintele Rivlin declara că, de data asta, nu va mai încuraja un guvern de uniune naţională. Are dreptate, însă cine cu cine să se unească firmituri care nu sunt nici măcar ale aceluiaşi aluat politic.

Fireşte că n-au lipsit nici acuzaţiile de fraudă. Campania digital, dirijată de fiul premierului, Yair Netanyhu, a acuzat BEC-ul lor că fură din voturile  blocului de dreapta, prin voturile din plicurile duble". Ca la un semn, internauţii au început să-i injure pe cei care administrează alegerile – preşedintele BEC-ului lor, judecătorul Uzi Vogelman şi directoarea generală, Orly Adas.

Şi în aceste alegeri, precum în caricatura de mai sus, Bibi Talent s-a aflat, neobosit, pretutindeni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici