Acord preliminar între Israel şi Turcia pentru normalizarea relaţiilor

Israelul şi Turcia au ajuns la un acord preliminar în sensul normalizării relaţiilor, deteriorate din anul 2010, după moartea a zece turci care au încercat să ajungă ilegal în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, afirmă surse citate de site-ul Ynetnews.com.

776 afișări
Imaginea articolului Acord preliminar între Israel şi Turcia pentru normalizarea relaţiilor

Acord preliminar între Israel şi Turcia pentru normalizarea relaţiilor (Imagine: Shutterstock)

Oficiali israelieni şi turci au purtat negocieri în secret, în Elveţia, ajungând miercuri la un acord preliminar.

În cadrul acordului, Israelul şi Turcia ar urma să reia relaţiile diplomatice în regim normal. Israelul a fost de acord să ofere compensaţii pentru uciderea a zece cetăţeni turci de către militari israelieni în incidentul din 2010, produs când o navă cu activişti propalestinieni încerca să ajungă în Fâşia Gaza prin încălcarea blocadei israeliene. Nivelul compensaţiilor nu a fost stabilit încă, dar Guvernul Benjamin Netanyahu se arătase dispus să achite Ankarei 20-21 de milioane de dolari.

Turcia a acceptat să interzică intrarea pe teritoriul său a unui lider Hamas, Saleh Al-Aruri.

Cele două ţări au stabilit să relanseze curând proiectul construirii unui gazoduct.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici