AFP: Dacă Barack Obama va fi reales, atunci ar trebui să le mulţumească lui Bill şi Hillary Clinton

Barack Obama ar trebui să le mulţumească soţilor Bill şi Hillary Clinton, dacă va fi reales la 6 noiembrie, pentru sprijinul pe care i l-au acordat aceştia pe durata campaniei electorale, relatează AFP.

880 afișări
Imaginea articolului AFP: Dacă Barack Obama va fi reales, atunci ar trebui să le mulţumească lui Bill şi Hillary Clinton

AFP: Dacă Barack Obama va fi reales, atunci ar trebui să le mulţumească lui Bill şi Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu putem decât să îi admirăm pe soţii Clinton: Bill şi Hillary Clinton au făcut mai mult decât Barack Obama însuşi pentru propria sa realegere", a declarat pentru Fox News unul dintre adversarii politici ai fostului preşedinte american, republicanul Newt Gingrich.

În timp ce preşedintele Obama l-a înfruntat la New York, în cadrul celei de-a doua dezbateri televizate, pe candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, secretarul de Stat Hillary Clinton şi soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton, monopolizează atenţia presei.

În interviurile acordate luni seara tututor televiziunilor americane care au însoţit-o în Peru, Hillary Clinton a asigurat că "îşi asumă responsabilitatea" consecinţelor atacului de la 11 septembrie împotriva consulatului american de la Benghazi, în Libia, un caz care a provocat o furtună politică în Statele Unite înaintea alegerilor prezidenţiale.

Şefa diplomaţiei americane a vrut astfel să îi protejeze pe preşedintele Obama şi pe vicepreşedintele Joe Biden de atacurile repetate ale republicanilor privind eşecul în materie de securitate şi informaţii în Libia înaintea atentatului.

Senatorul republican John McCain, care a candidat împotriva lui Obama în 2008, nu s-a înşelat salutând "gestul lăudabil" al lui Clinton "mai ales când Casa Albă încearcă să scape de orice fel de responsabilitate".

La începutul lui septembrie, Bill Clinton a fost cel care a însufleţit convenţia democrată în cadrul căreia a fost învestit drept candidat Barack Obama. Într-un discurs de aproape o oră, ovaţionat îndelung, Clinton s-a lansat într-o pledoarie vibrantă în favoarea succesorului său democrat la Casa Albă, afirmând că el crede "din toată inima" că Obama poate redresa economia după "dezastrul total" lăsat de republicani în 2008.

În această săptămână, Clinton îl va susţine din nou pe Obama în cadrul campaniei din Ohio şi Wisconsin.

Fostul preşedinte (1993-2001), în vârstă de 66 de ani, încă extrem de popular în Statele Unite, a avut relaţii reci cu Obama, cu 15 ani mai tânăr decât el, după alegerile primare din 2008 pierdute de soţia sa Hillary Clinton.

Observatorii care cunosc bine secretele taberei republicane nu cred într-o prietenie bruscă între cuplul Clinton şi preşedintele Obama.

Dar aceşti aşi ai politicii dau dovadă de un respect reciproc.

În orice caz, subliniază un fost consilier al campaniei soţilor Clinton, fostul preşedinte "nu are nimic de pierdut" dacă îl susţine pe Obama.

Dacă preşedintele este învins de Mitt Romney, Clinton va rămâne drept cel care l-a susţinut în lupta sa şi înainte de toate ca singurul preşedinte democrat cu două mandate după al doilea Război Mondial.

Dacă Obama va fi reales, Clinton va avea locul său în cărţile de istorie pentru că i-a ajutat pe democraţi să păstreze Casa Albă timp de opt ani.

Există, de asemenea, zvonuri la Washington privind o candidatură a lui Hillary Clinton la prezidenţiale în 2016.

Secretarul de Stat, care a traversat planeta din ianuarie 2009, a asigurat zâmbind că se va retrage din politică.

În noiembrie 2016 ea va avea 68 de ani, dar cuplul Clinton rămâne la fel de popular, după 20 de ani, încât experţii nu se aşteaptă la o încheiere a carierei politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici