Ahmadinejad promite o ripostă "planetară" în caz de atac asupra Iranului

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a promis "o ripostă la scară planetară" în caz de atac împotriva ţării sale, într-un interviu publicat în ediţia de sâmbătă a cotidianului Al-Sharq din Qatar.

33 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad promite o ripostă "planetară" în caz de atac asupra Iranului

Ahmadinejad promite o ripostă "planetară" în caz de atac asupra Iranului (Imagine Mediafax Foto/AFP)

"Opţiunile noastre nu vor avea limite (...). Ele vor privi întreaga planetă", a declarat preşedintele iranian, răspunzând unei întrebări privind o eventuală reacţie a Teheranului la un atac.

Statele Unite şi Israelul afirmă, în mod regulat, că nu exclud un atac împotriva Iranului, cu scopul opririi programului său nuclear controversat. Occidentalii suspectează Iranul, în pofida dezminţirilor repetate din partea acestuia, că ar căuta să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea programului său nuclear civil.

"Cred că unii se gândesc să atace Iranul, în special din cadrul entităţii sioniste (Israel), dar ei ştiu că Iranul este un scut indestructibil şi nu cred că stăpânii lor americani îi vor lăsa să facă acest lucru", a spus el.

"Ei ştiu, totodată, că riposta iraniană va fi dură şi dureroasă", a continuat Ahmadinejad.

În plus, el a reafirmat că sancţiunile nu vor avea niciun efect asupra ţării sale, care "are o economie solidă şi relaţii cu întreaga lume".

În privinţa dosarului nuclear iranian, Ahmadinejad pledează în favoarea relansării iniţiativei Braziliei şi Turciei cu privire la un schimb de uraniu îmbogăţit.

De asemenea, el a afirmat că Statele Unite duc o "politică eronată în Afganistan". "Noi suntem pregătiţi să le arătăm drumul cel bun (...), să-i ajutăm să iasă din această ţară şi să îi lase pe afgani să îşi gestioneze problemele".

Pe de altă parte, Ahmadinejad a dat asigurări că ţara sa nu va interveni în Irak. "Noi încurajăm toate grupările irakiene să se înţeleagă, să formeze un Guvern şi să reconstruiască ţara", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici