Alegeri în Turcia: Localele, un test pentru partidul lui Erdogan care riscă să piardă controlul marilor oraşe

Zeci de milioane de turci sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegerile locale, care sunt percepute de mulţi ca fiind un test pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui partid riscă să piardă controlul asupra marilor oraşe, pe fondul declinului economic cu care se confruntă Turcia.

922 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Turcia: Localele, un test pentru partidul lui Erdogan care riscă să piardă controlul marilor oraşe

Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea condusă de Erdogan, se teme că ar putea pierde controlul oraşelor Istanbul şi Ankara, în condiţiile în care partidele de opoziţie s-au aliat, o acţiune rară într-o ţară în care scena politică este puternic polarizată, relatează postul BBC News.

Erdogan, care a fost foarte activ în campania electorală, a afirmat că votul de duminică este despre "supravieţuirea" partidului său şi a Turciei, ţară pe care o conduce de 16 ani.

O înfrângere categorică a partidului lui Erdogan ar putea conduce la scindarea formaţiunii, în condiţiile în care există semnale că mai mulţi lideri politici sunt tot mai nemulţumiţi de modul autoritar de conducere al preşedintelui turc.

În încercarea de a câştiga voturi, Erdogan nu s-a sfiit să folosească de controversa privind Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sophia) din Istanbul, transformată în moschee după cucerirea otomană, iar în prezent muzeu. Liderul de la Ankara a afirmat că lăcaşul ar putea fi transformat din nou moschee.

De la venirea la putere a Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), al lui Erdogan, susţinătorii secularismului s-au temut că Guvernul turc plănuieşte să reconvertească Hagia Sophia în moschee.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici