ANALIZĂ. Ce scenarii are la dispoziţie preşedintele Aleksandr Lukaşenko pentru Belarus

  • Expertul în problematica spaţiului ex-sovietic Vladimir Socor vorbeşte despre trei scenarii posibile în Belarus
  • Socor: În acest moment, Lukaşenko a pierdut legitimitatea pe care o poseda
  • Socor: Nimeni nu se încumetă să facă pronosticuri, situaţia este imprevizibilă
6138 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ. Ce scenarii are la dispoziţie preşedintele Aleksandr Lukaşenko pentru Belarus

ANALIZĂ. Ce scenarii are la dispoziţie preşedintele Aleksandr Lukaşenko pentru Belarus

Vladimir Socor, analist politic şi expert în problematica spaţiului ex- sovietic, are o explicaţie simplă pentru ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni în Belarus.Oamenii s-au simţit insultaţi de faptul că Lukaşenko i-a considerat atât de creduli încât a exagerat scorul alegerilor. Le-a prezentat o victorie  obţinută cu 80 la sută din voturi .

În aceste condiţii, analistul politic nu exclude ca preşedintele Lukaşenko să aibă soarta lui Ceauşescu. Adică să fie înlăturat de mulţime şi viaţa să îi fie în pericol. Este necesară o soluţie rapidă de tranziţie şi nu sunt prea multe variante. Doar trei, în opinia lui Vladimir Socor.

VLADIMIR SOCOR, analist politic: O tranziţie de jos în jus, deocamdată, este imposibilă practic. Şi, dacă s-ar încerca, ar duce probabil la haos. Opoziţia nu spune ce ar face în cazul victoriei. Nu spune ce ar face cu statul social, cu economia în general. Opoziţia se pronunţă numai în privinţa alegerilor şi în privinţa persoanei  lui Lukaşenko. Cum ar putea să arate una de sus în jos.Ar putea fi orchestrată chiar de către Lukaşenko. Dar influenţa domnului Lukaşenko pare să scadă continuu, pe măsură ce cresc protestele. Cu cât o soluţie de sus intervine mai târziu, cu atât scade influenţa personală a lui Lukaşenko asupra acestei soluţii. Deocamdată, vedem că la nivelul conducerii , grupul conducerii este unul omogen. Nu au loc defecţiuni. Nici la nivelul politic, nici la nivelul forţelor de ordine. Mai există un scenariu posibil. Un acord între Rusia, pe de o parte, şi Occident, adică Uniunea Europeană, pe de altă parte, asupra unei guvernări de tranziţie în Belarus, după modelul Chişinău 2019. Pentru a pregăti alegeri generale, prezidenţiale şi parlamentare. Sunt necesare alegeri parlamentare.În Belarus, nu există partide politice. Parlamentul e compus din deputaţi care au candidat în circumscripţii uninominale, în numele lor propriu. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici