Andrej Babis afirmă că va continua negocierile cu partidele care ar putea să îi susţină guvernul

Premierul ceh Andrej Babis a declarat, luni, că va continua discuţiile cu cele trei partide care ar putea să îi susţină guvernul, după ce obţinerea unui nou mandat prezidenţial de către Milos Zeman i-a câştigat mai mult timp pentru negocieri, informează site-ul agenţiei Reuters.

135 afișări
Imaginea articolului Andrej Babis afirmă că va continua negocierile cu partidele care ar putea să îi susţină guvernul

Andrej Babis afirmă că va continua negocierile cu partidele care ar putea să îi susţină guvernul

Andrej Babis încearcă să formeze un nou guvern încă de la victoria pe care avut-o la alegerile din octombrie, însă nu a reuşit să obţină susţinerea Parlamentului, fiind acuzat de fraudă. Premierul neagă orice acuzaţie.

Partidul Social-Democrat (CSSD), Partidul Comunist şi partidul eurosceptic SPD au declarat că ar putea forma o coaliţie cu partidul lui Babis, ANO, sau ar putea să îi ofere suport politic din exterior.

"Vom continua negocierile cu cele trei partide, dar în cazul lui CSSD vom aştepta până în februarie, pentru a ştii cine va reprezenta partidul", a declarat premierul ceh într-un interviu publicat de ziarul Pravo.

Pe de altă parte, Partidul Comunist a declarat că va cere ca unele programe să fie preluate de guvern, în schimbul susţinerii lor, în timp ce Social Democraţii şi SPD nu sunt de acord să sprijine un guvern condus de o persoană acuzată de fraudă.

La rândul lui, Andrej Babis afirmă că nu îl va acceptat în guvern pe liderul Partidului Social-Democrat, Milan Chovanec, fost ministru de Interne.

"După experienţa mea cu domnul Chovanec, cu siguranţă nu mă voi afla în acelaşi guvern cu el", a mai declarat premierul ceh.

Milos Zeman a declarat, în urma câştigării unui nou mandat prezidenţial, că îi va oferi lui Andrej Babis mai mult timp pentru a negocia cu restul partidelor.

Babis insistă că noul să guvern va adopta o perspectivă pro-europeană şi că nu va accepta să susţină un referendum care cere ieşirea Cehiei din Uniunea Europeană.

Andrej Babis a fost vicepremier şi ministru de Finanţe în perioada ianuarie 2014 - mai 2017, în guvernul condus de către social-democratul Bohuslav Sobotka. În luna mai, Sobotka i-a cerut preşedintelui Milos Zeman să-l demită pe ministrul de Finanţe, suspectat de fraudă fiscală. Babis ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici