Angela Merkel şi Peer Steinbrück au terminat la egalitate singura lor dezbatere televizată

Cancelarul Angela Merkel s-a arătat "suverană", în timp ce rivalul său, Peer Steinbrück, nu a mai derapat în cadrul singurei dezbateri televizate, terminată la egalitate, cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative germane, potrivit sondajelor şi comentatorilor.

459 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel şi Peer Steinbrück au terminat la egalitate singura lor dezbatere televizată

Peer Steinbrück şi Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A fost un meci nul", a apreciat săptămânalul german Der Spiegel, în ediţia electronică. Iar, potrivit institutului de sondaje Forsa, 44% dintre germani au apreciat că Merkel a câştigat duelul, în timp ce 43% dintre ei l-au considerat învingător pe social-democratul Peer Steinbrück.

Conform unui alt sondaj, efectuat de Intrafest Dimap pentru postul de televiziune ARD, 49% dintre germani îi atribuie victoria lui Steinbrück, faţă de 44% lui Merkel.

"Cancelarul şi rivalul său au supravieţuit duelului şi nimeni nu s-a acoperit de ridicol", a remarcat pe Internet cotidianul de centru-stânga Süddeutsche Zeitung. Însă "victoria şi înfrângerea sunt adesea o chestiune de interpretare", a mai notat publicaţia germană.

"Cancelarul şi candidatul - un duel între oameni egali (...) Steinbrück a luptat, Merkel a rămas prudentă", a scris cotidianul conservator Die Welt.

Învingătorii serii, potrivit ediţiei online a cotidianului popular Bild, au fost fostul candidat la concursul Eurovision devenit prezentator, Stefan Raab, fiind unul dintre cei patru moderatori, şi colierul cancelarului, în culorile naţionale ale Germaniei - negru, roşu şi galben -, care a încins spiritele pe Twitter.

Merkel, în vârstă de 59 de ani, şi-a apărat bilanţul, sperând la un nou mandat de patru ani după alegerile din 22 septembrie, în timp ce Steinbrück, în vârstă de 66 de ani, fost ministru de Finanţe al actualului cancelar în timpul "marii coaliţii" din perioada 2005-2009, a pledat pentru reforme sociale.

"Dumneavoastră mă cunoaşteţi (...) Am avut patru ani buni în Germania", a subliniat Merkel, promiţând să se angajeze în continuare să contribuie la prosperitatea primei economii a zonei euro, considerată drept "motorul creşterii şi model de stabilitate" la nivel european.

"Astăzi, avem nevoie de un elan", a afirmat Steinbrück. El a pledat din nou pentru mai multă justiţie socială, evocând un salariu minim generalizat de 8,50 de euro pe oră.

De asemenea, candidatul social-democrat a reafirmat că, în cazul în care va deveni cancelar, planurile de ajutor pentru ţările îndatorate din Sud vor prevedea măsuri de relansare. Merkel i-a mulţumit, atacându-l uşor, că s-a arătat a fi un "bun european", furnizând unele idei ale Partidului Social-Democrat (SPD) planurilor majorităţii sale conservator-liberale.

Merkel a repetat că nu ar trebui pusă "presiune pe reforme", reafirmând în trecere că Grecia a fost admisă în zona euro, în perioada unui Guvern german care era pe atunci constituit de social-democraţi şi Verzi, fără să îndeplinească criteriile.

Referitor la criza siriană, ambii candidaţi şi-au reafirmat opoziţia faţă de o intervenţie militară a Germaniei, răspunzând aşteptărilor unei populaţii care, după căderea celui de Al Treilea Reich, se manifestă în general împotriva unui angajament militar în străinătate.

În termeni de popularitate, sondajele indică o distanţă de aproape 30 de puncte între Steinbrück şi cancelar. După anunţarea candidaturii, la sfârşitul lunii septembrie 2012, Steinbrück chiar a pierdut teren faţă de personalitatea politică preferată a germanilor.

Angela Merkel şi-a permis luxul de a saluta reformele pentru piaţa muncii implimentate de cancelarul social-democrat Gerhard Schröder, numit Agenda 2010, în timp ce Peer Steinbrück s-a angajat să aducă unele ajustări.

Potrivit unui sondaj apărut în ediţia de duminică a cotidianului Bild, publicaţia cea mai citită din Germania, conservatorii lui Merkel sunt creditaţi cu 39% în intenţiile de vot la alegerile legislative din 22 septembrie, adică mai mult decât social-democraţii şi tradiţionalul lor aliat ecologist (respectiv 23% şi 11%). Liberalii, micul partener al coaliţiei guvernamentale, acumulează 6% din intenţiile de vot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici