Apele din rezervaţia naturală Albufera din Spania conţin ecstasy, cocaină şi alte droguri

Apele din rezervaţia naturală Albufera, din Spania, conţin cantităţi mici de ecstasy, cocaină şi alte şase droguri, se arată într-un studiu realizat de oamenii de ştiinţă ai Universităţii din Valencia.

270 afișări
Imaginea articolului Apele din rezervaţia naturală Albufera din Spania conţin ecstasy, cocaină şi alte droguri

Apele din rezervaţia naturală Albufera din Spania conţin ecstasy, cocaină şi alte droguri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oamenii de ştiinţă au stabilit că urina consumatorilor are urme de droguri şi că aceasta a ajuns în apă prin canalele reziduale şi cele de irigaţie din apropiere de Lacul Albufera, printre cele mai mari lacuri din Peninsula Iberică.

"Rezultatele (testelor, n.r.) au confirmat prezenţa unor droguri precum cocaina, amfetamina, codeina, morfina şi canabisul în apele de suprafaţă din parcul natural Albufera, în cantităţi între 0,06 şi 78,78 de nanograme per litru", a explicat autorul principal al studiului, Yolanda Pico.

În cadrul cercetării a fost studiată prezenţa a 14 droguri - printre care heroina, cocaina şi ecstasy - în 16 canale de irigaţie ale parcului natural, care se întinde pe o suprafaţă de 21.000 de hectare.

Pico a spus că prezenţele cele mai notabile din apă sunt cocaina şi ecstasy.

Cea mai mare concentraţie de droguri s-a găsit în nordul parcului, unde este o densitate mai mare a populaţiei şi se găsesc puncte industriale şi discoteci.

Oamenii de ştiinţă au anunţat că trebuie să facă mai multe studii pentru a stabilit riscurile legate de prezenţa acestor droguri, însă faptul că aceste reziduuri încă au o puternică activitate farmacologică permite presupunerea că ar putea afecta organismele terestre.

Anul trecut, un alt studiu a relevat prezenţa cocainei în aerul din Madrid şi Barcelona, însă cantitatea în care se găsea drogul nu era periculoasă.

"Nici dacă am trăi 1.000 de ani nu am reuşit să respirăm o doză de cocaină din acel aer", spunea atunci Miren Lopez de Alda, unul din cercetătorii participanţi la studiu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici