Armata belgiană a vândut elicoptere unei persoane suspectate de trafic de arme

Armata belgiană a vândut, în perioada 2009-2012, 35 de elicoptere şi două avioane unui individ suspectat de către serviciile belgiene de informaţii de spălare de bani şi trafic de arme, potrivit unei anchete publicate în ediţia de sâmbătă a ziarelor La Libre Belgique şi De Morgen.

289 afișări
Imaginea articolului Armata belgiană a vândut elicoptere unei persoane suspectate de trafic de arme

Armata belgiană a vândut elicoptere unei persoane suspectate de trafic de arme (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceste vânzări au avut loc în cadrul unui proces de modernizare a materialului armatei belgiene.

Pentru a cumpăra avioane sau elicoptere, este necesar ca doritorii să îndeplinească criterii stricte de selecţie. Însă La Libre Belgique scrie că Ministerul Apărării nu a verificat în mod sistematic dacă aceştia sunt cunoscuţi de poliţie sau serviciile de informaţii.

O firmă cu sediul la Bruxelles ar fi cumpărat 23 de elicoptere de tip Alouette II în 2009, dintre care patru au fost puse ulterior la dispoziţia armatei malgaşe de către preşedintele Andry Rajoelina, care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat.

Firma belgiană nu a solicitat autorizare să exporte aceste elicoptere, aşa cum era obligată, ceea ce nu a împiedicat armata să continue să facă afaceri cu ea, ulterior, dezvăluie ancheta efectuată de La Libre Belgique.

În ceea ce îl priveşte pe directorul firmei, acesta era cunoscut serviciilor de poliţie şi informaţii, inclusiv serviciilor de informaţii militare, pentru infracţiuni legate de criminalitate organizată, trafic de arme şi spălare de bani.

Armata belgiană, citată de La Libre Belgique, a declarat că "Apărarea ignora, la momentul acestor vânzări, faptul că directorul (firmei) era suspectat de anumite fapte ilegale".

Serviciile ministrului belgian al Apărării Pieter De Crem nu au dorit să comenteze, potrivit agenţiei Belga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici