Armata egipteană acordă Fraţilor Musulmani 48 de ore pentru a se alătura procesului politic

Un site apropiat instituţiei militare egiptene a afirmat joi că liderul armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi, le-a dat 48 de ore Fraţilor Musulmani să se alăture procesului de reconciliere lansat după destituirea preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

224 afișări
Imaginea articolului Armata egipteană acordă Fraţilor Musulmani 48 de ore pentru a se alătura procesului politic

Armata egipteană acordă Fraţilor Musulmani 48 de ore pentru a se alătura procesului politic - site (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comandantul forţelor armate a dat un termen de 48 de ore pentru a reveni în rândurile naţiunii", conform unui comunicat publicat pe o pagină de Facebook apropiată armatei, preluat de agenţia oficială MENA.

După adunările prevăzute pentru vineri ale adversarilor şi susţinătorilor fostului preşedinte, "forţele armate vor schimba strategia faţă de violenţă şi terorism", previne textul.

Un înalt responsabil militar a declarat pentru AFP că acest mesaj nu constituie un "punct de vedere oficial" dar că figurează pe o pagină de Facebook "care are legături cu armata".

Termenul de "48 de ore este de fapt o invitaţie politică" la asocierea la procesul de reconciliere politică început de noile autorităţi, a adăugat el.

Fraţii Musulmani, formaţiunea din care face parte şi Morsi, au refuzat până în prezent orice dialog cu noua putere, apreciată ca fiind"ilegitimă" şi instituită în urma unei "lovituri de stat militare".

"Aceasta nu înseamnă că după 48 de ore vom reprima" susţinătorii lui Morsi care manifestează la Cairo de la destituirea acestuia, a continuat acest responsabil militar. "De ce îşi fac griji aceşti oameni, dacă sunt paşnici? Noi vorbim doar de terorişti", a asigurat acesta.

Generalul Sissi a făcut apel miercuri la manifestaţii de masă cu scopul de a avea un "mandat" pentru "a pune capăt terorismului şi violenţei".

Armata egipteană a asigurat ulterior că acest apel nu vizează specific islamiştii care au calificat discursul drept un "apel explicit la război civil".

"Apelul generalului Abdel Fattah al-Sissi nu constituie o ameninţare către un anumit grup politic", a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei pe pagina sa oficială de Facebook, în timp ce susţinătorii şi adversarii preşedintelui islamist Mohamed Morsi, înlăturat la 3 iulie de către armată, pregătesc proteste de amploare vineri.

Purtătorul de cuvânt, colonelul Ahmed Ali, declarase deja miercuri seară că afirmaţia generalului Sissi nu vizează niciun grup specific.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici