Armata egipteană a dejucat un atentat împotriva unei biserici copte din Rafah, de Crăciun

Armata egipteană a dejucat o încercare de atentat împotriva unei biserici copte din Rafah, un oraş de frontieră din Fâşia Gaza, în noaptea de duminică spre luni, când copţii, creştini din Egipt, sărbătoresc Crăciunul, potrivit agenţiei oficiale Mena.

139 afișări
Imaginea articolului Armata egipteană a dejucat un atentat împotriva unei biserici copte din Rafah, de Crăciun

Armata egipteană a dejucat un atentat împotriva unei biserici copte din Rafah, de Crăciun (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Patrule ale armatei au reuşit să dejoace o tentativă de atentat împotriva unei biserici din Rafah, la ora locală 1.00 (1.00, ora României)", un oraş din nord-estul Egiptului, la frontiera cu Fâşia Gaza, a precizat Mena.

Aceste patrule, a precizat agenţia, au confiscat o maşină marca Toyota plină cu arme şi muniţie, lângă biserică, în timp ce o a doua maşină, la bordul căruia se aflau bărbaţi cu faţa acoperită de măşti, a reuşit să fugă.

Armata a lansat o vastă operaţiune de urmărire a presupuşilor atacatori, a adăugat Mena.

Potrivit unei surse din domeniul securităţii, biserica, singura din Rafah, era abandonată de doi ani, după ce a fost jefuită şi incendiată în urma revoltei împotriva fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak.

Aceste surse nu au exclus ca tentativa să fi vizat o tabără militară, în curs de construire în acest sector, care a fost deja atacată de către islamişti radicali în trecut.

Serviciile egiptene de securitate anunţă în mod sporadic arestări şi confiscări de arme în peninsula Sinai, tranzitată ilegal de armament destinat Fâşiei Gaza.

Sinaiul este afactat de instabilitate, după prăbuşirea regimului Mubarak, în februarie 2011, confruntându-se cu o intensificare a activităţilor unor grupări radicale care vizează în mod frecvent armata şi poliţia, ca ţinte.

Serviciile de securitate au anunţat vineri că au confiscat în peninsulă rachete de fabricaţie americană destinate Fâşiei Gaza, unde la putere se află islamişti palestinieni din cadrul Hamas, care promovează lupta armată împotriva Israelului.

Copţii ortodocşi din Egipt sărbătoreau luni primul lor Crăciun sub noul regim rezultat din mişcarea islamistă Fraţii Musulmani, într-un climat de îngrijorare faţă de o amplificare a puterii politice a islamului, în pofida unor asigurări din partea autorităţilor.

După ce a fost ales în iunie, preşedintele egiptean Mohamed Morsi, provenind din confreria musulmană, a promis să garanteze drepturile şi egalitatea tuturor cetăţenilor, fără vreo diferenţă pe bază de religie.

Dar aceste declaraţii nu sunt considerate suficiente de către copţi, care reprezintă între şase şi zece la sută din cei aproximativ 83 de milioane de egipteni. Mulţi dintre ei au început să vorbească despre exil, citând exemplul unor rude sau vecini.

Această comunitate creştină este cea mai numeroasă din Orientul Mijlociu şi una dintre cele mai vechi. Foarte slab reprezentaţi în cadrul instanţelor guvernamentale şi în privinţa funcţiilor de rang înalt în Egipt, ei se tem că vor fi şi mai marginalizaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici