Armata ucraineană suspendă pentru o zi ofensiva din est, pentru a permite accesul experţilor la locul prăbuşirii MH17. Parlamentul aprobă trimiterea de personal olandez şi australian înarmat

Armata ucraineană a anunţat că îşi va suspenda pentru o zi ofensiva din est împotriva separatiştilor proruşi, la cererea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a permite accesul experţilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului malaysian.

900 afișări
Imaginea articolului Armata ucraineană suspendă pentru o zi ofensiva din est, pentru a permite accesul experţilor la locul prăbuşirii MH17. Parlamentul aprobă trimiterea de personal olandez şi australian înarmat

Armata ucraineană suspendă pentru o zi ofensiva din est, pentru a permite accesul experţilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Astăzi există un armistiţiu la cererea lui Ban Ki-moon şi ţinând cont de activitatea experţilor în zona prăbuşirii avionului. Statul Major al operaţiunii antiteroriate a decis să decreteze o «zi a tăcerii» şi încetarea ostilităţilor", a declarat Oleksîi Dmitraşkivski, purtătorul de cuvânt al forţelor ucrainene.

"Astăzi există un armistiţiu la cererea lui Ban Ki-moon şi ţinând cont de activitatea experţilor în zona prăbuşirii avionului. Statul Major al operaţiunii antiteroriate a decis să decreteze o «zi a tăcerii» şi încetarea ostilităţilor", a declarat Oleksîi Dmitraşkivski, purtătorul de cuvânt al forţelor ucrainene.

Dmitraşkivski a precizat că militarii "ar putea deschide focul pentru a se apăra".

Parlamentul aprobă trimiterea de personal olandez şi australian înarmat în estul Ucrainei

Parlamentul ucrainean a aprobat joi trimiterea la locul prăbuşirii avionului malaysian a forţelor armate olandeze şi australiene, numărul acestora putând fi de maximum 950 de persoane, a anunţat preşedintele Legislativului, Oleksandr Turcinov, în urma unui vot cu uşile închise, transmite AFP.

Misiunile urmează să înceapă vineri.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului ucrainean, misiunea olandeză va fi formată din "personal militar şi nonmilitar", urmând să aibă cel mult 700 de membri.

Australia va putea trimite efective militare şi de poliţie de circa 250 de membri.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a discutat prin telefon cu premierii din Olanda şi Australia, Mark Rutte şi Tony Abbot.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut miercuri forţelor ucrainene şi separatiştilor din estul Ucrainei să "înceteze imediat" luptele în apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul malaysian.

Experţii olandezi şi australieni responsabili cu ancheta în cazul prăbuşirii avionului malaysian în Ucraina au fost nevoiţi luni să se întoarcă din drum în timp ce încercau să meargă la locul catastrofei, unde se află fragmente din epava avionului Malaysia Airlines. Marţi şi miercuri, aceşti experţi şi poliţişti au fost nevoiţi să renunţe din nou să se deplaseze la locul catastrofei, din cauza luptelor din proximitate.

Inspectori ai OSCE şi experţi olandezi şi australieni erau din nou, joi dimineaţă, în drum spre locul catastrofei aviatice.

Pe de altă parte, Parlamentul ucrainean s-a reunit joi dimineaţă cu uşile închise pentru a audia raportul ministrului Apărării, Valeri Gheletei, şi pentru a extinde misiunea poliţiştilor olandezi şi australieni la locul tragediei, ratificând acorduri în acest sens.

Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborât la 17 iulie, în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii susţinuţi de Moscova. Kievul şi occidentalii i-au acuzat pe separatişti şi pe protectorii lor de la Kremlin că sunt responsabili de această catastrofă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici