Atac asupra unei baze aeriene a NATO, soldat cu moartea a opt talibani

Un atac sinucigaş al talibanilor a fost respins sâmbătă pe aeroportul din Jalalabad, unde se află o importantă bază a forţei NATO din estul Afganistanului, au anunţat Alianţa Nord-Atlantică şi autorităţile locale, dând asigurări că opt atacatori au fost ucişi.

15 afișări
Imaginea articolului Atac asupra unei baze aeriene a NATO, soldat cu moartea a opt talibani

Atac asupra unei baze aeriene a NATO, soldat cu moartea a opt talibani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Forţele internaţionale şi afgane nu au înregistrat nicio victimă în aceast atac, revendicat imediat de talibani.

"Avanpostul (NATO) a fost ţinta unor tiruri cu arme uşoare lansate de un număr nedeterminat de insurgenţi dar, după ce i-au localizat, armata afgană şi forţa internaţională a NATO (ISAF) au reacţionat rapid", şi "au ucis opt insurgenţi, dintre care unul avea asupra lui o vestă de sinucigaş", potrivit unui comunicat al Alianţei Nord-Atlantice, care dă asigurări că niciunul dintre militarii săi şi niciunul dintre soldaţii afgani nu a fost rănit sau ucis.

Atacul a fost lansat în zori împotriva acestui aeroport unde se află numeroase avioane, elicoptere şi avioane fără pilot ale armatei americane sub egida ISAF.

"Un atac a vizat unul dintre posturile de securitate păzite de soldaţii afgani pe aeroportul Jalalabad", declarase anterior pentru AFP Ahmad Zia Abdylzoi, purtătorul de cuvânt al autorităţilor din provincia Nangarhar, a cărei capitală se află la Jalalabad, adăugând că şase atacatori au murit, patru împuşcaţi şi doi după ce şi-au detonat propriile bombe.

"Paisprezece kamikaze au pătruns în aeroport, unii şi-au detonat bombele, alţii se luptă în continuare", a declarat prin telefon pentru AFP, la trei ore de la începutul atacului, Zabihullah Mujahid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai talibanilor, care exagerează de obicei amploarea atacurilor lor.

Insurgenţa talibană s-a intensificat însă în mod considerabil în ultimii trei ani şi se extinde la aproape toată ţara, în pofida prezenţei a aproximativ 150.000 de militari din cadrul forţelor internaţionale, care suferă pierderi din ce în ce mai grele, produse în special de minele artizanale şi atacurile sinucigaşe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici