ATACUL ARMAT din Tunisia: Premierul tunisian anunţă intensificarea măsurilor de securitate în zonele turistice

Premierul tunisian Habib Essid a anunţat sâmbătă intensificarea măsurilor de securitate în zona obiectivelor turistice, după atacul armat comis vineri în staţiunea Sousse, soldat cu 38 de morţi, majoritatea turişti străini, relatează BBC News Online.

1913 afișări
Imaginea articolului ATACUL ARMAT din Tunisia: Premierul tunisian anunţă intensificarea măsurilor de securitate în zonele turistice

ATACUL ARMAT din Tunisia: Premierul tunisian anunţă intensificarea măsurilor de securitate în zonele turisticePremierul tunisian anunţă intensificarea măsurilor de securitate în zonele turistice (Imagine: captura video YouTube)

Şeful Guvernului a precizat că rezervişti ai armatei vor fi mobilizaţi în staţiuni şi în apropierea siturilor arheologice, pentru a se asigura că astfel de atacuri nu se vor mai repeta. De asemenea, el a afirmat că aproximativ 80 de moschei acuzate că "răspândesc ura pentru a promova terorismul" vor fi închise în decurs de o săptămână.

Essid a mai declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la Tunis, că autorităţile vor acţiona împotriva partidelor şi grupărilor care "acţionează în afara Constituţiei".

"Ţara este sub ameninţare; Guvernul este sub ameninţare. Fără cooperarea tuturor şi în lipsa unităţii, nu putem câştiga acest război. Am câştigat unele lupte şi am pierdut altele, dar obiectivul nostru este să câştigăm războiul", a subliniat el.

Atacul armat comis vineri pe o plajă din Sousse s-a soldat cu 38 de morţi, între care cetăţeni tunisieni, britanici, germani, belgieni, francezi şi cel puţin un irlandez. Alte 36 de persoane au fost rănite. "Majoritatea" persoanelor ucise în atac erau cetăţeni britanici, a afirmat Essid în cadrul conferinţei de presă.

Agenţiile de turism Thomson şi First Choice, care aveau turişti la cele două hoteluri - Riu Imperial Marhaba şi Bellevue - vizate de atac, au precizat că printre victime se află şi clienţi de-ai lor. Prin urmare, cele două companii au trimis zece avioane în Tunisia pentru a repatria 2.500 de turişti şi au anulat sejururile pentru Tunisia de săptămâna viitoare.

Potrivit oficialilor din domeniul securităţii, atacatorul se prefăcea că este turist şi avea o armă ascunsă sub umbrelă. El a deschis focul pe plajă, apoi a intrat în hotelul Riu Imperial Marhaba, continuând să tragă cu arma.

El a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, potrivit unor oficiali, care au adăugat că atacatorul era un student care nu era în vizorul autorităţilor. Presa locală a relatat că un al doilea presupus atacator a fost arestat, dar informaţia nu a fost confirmată.

Acesta a fost al doilea atac major care a vizat turiştii din Tunisia anul acesta, după ce în martie 22 de persoane, majoritatea străini, au fost ucise într-un atentat la muzeul Bardo din Tunis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici