Atentatul de la Moscova era prevăzut iniţial pentru noaptea de Revelion

Atentatul de la Moscova era prevăzut, iniţial, să aibă loc în noaptea de Revelion, dar, din cauza exploziei accidentale a unei bombe la Kuzminki, la sfârşitul lunii decembrie, atacul a fost amânat pentru luna ianurie, potrivit cotidianului Moskovski Komsomoleţ, care citează surse din cadrul serviciilor secrete.

36 afișări
Imaginea articolului Atentatul de la Moscova era prevăzut iniţial pentru noaptea de Revelion

Atentatul de la Moscova era prevăzut iniţial pentru noaptea de Revelion (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului, un grup de trei femei şi un bărbat, originari din Caucazul rus, pregăteau încă din noiembrie un atentat în Piaţa Manej, lângă Kremlin, în noaptea de Revelion. Cotidianul subliniază că serviciile speciale ruse au primit informaţii în acest sens la jumătatea lui decembrie.

"Asemenea informaţii din partea FSB (serviciul federal de securitate) intervin destul de frecvent. Bineînţeles, ţinem cont de ele, dar ne amintim de fiecare dată povestea copilului care strigă că vine lupul", a declarat un oficial din cadrul poliţiei, citat de publicaţie.

Dar, la 31 decembrie, cu câteva ore înaintea atacului de atunci, un mesaj primit pe mobilul presupusei femei kamikaze, pe când încă se mai afla într-o casă din cartierul Kuzminki, la Moscova, ar fi activat detonatorul de la centura cu explozivi pe care o avea asupra sa.

Cei trei complici ar fi hotărât, atunci, să schimbe ţinta. "Atacul contra aeroportului a început să fie planificat imediat după eşec", a apreciat Moskocski Komsomoleţ.

"Potrivit serviciilor speciale, pregătirea actului terorist la Domodedovo a avut loc într-un apartament, la Zelenograd (în regiunea Moscovei)", continuă cotidianul.

"La 20 ianuarie, cekiştii (agenţi din cadrul FSB) au efectuat o vastă operaţiune la Zelenograd, cu scopul de a opri teroriştii, dar aceasta s-a terminat, ca de obicei, fără niciun rezultat", afirmă publicaţia.

Încă de luni, agenţia RIA Novosti a anunţat că serviciile ruse erau la curent cu iminenţa unui atentat şi menţiona explozia accidentală a bombei la Kuzminki, la sfârşitul lui decembrie.

Anchetatorii ruşi nu au dat, pentru moment, nicio informaţie asupra demersurilor lor, în timp ce mişcarea rebelă care subminează Caucazul rus figurează ca principalul suspect în atentatul sinucigaş în care, luni, pe aeroportul Domodedovo, au fost ucise 35 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici