Avertizarea de tsunami emisă după cutremurul de luni din Japonia a fost anulată

Agenţia meteorologică japoneză a anulat avertizarea de tsunami emisă luni, după un cutremur cu magnitudinea de 6,5 produs în largul coastei de nord-est a Japoniei.

30 afișări
Imaginea articolului Avertizarea de tsunami emisă după cutremurul de luni din Japonia a fost anulată

Avertizarea de tsunami emisă după cutremurul de luni din Japonia a fost anulată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs în largul coastei de nord-est a Japoniei şi o avertizare de tsunami a fost emisă pentru litoralul prefecturii Miyagi, cea mai afectată de catastrofa de la 11 martie, a anunţat luni Agenţia meteorologică japoneză.

Institutul american de Geofizică (USGS) a revizuit la 6,1 magnitudinea acestui cutremur. USGS a precizat că seismul, produs la o adâncime de numai 17 kilometri, a avut loc la ora locală 7.24 (1.24, ora României), în Oceanul Pacific, la aproximativ 100 de kilometri de oraşul Sendai, devastat de cutremurul urmat de tsunami la 11 martie.

Presa japoneză nu a raportat victime sau pagube în urma acestui cutremur.

Agenţia meteorologică japoneză a subliniat că acest seism este probabil o replică a cutremurului cu magnitudinea 9 care s-a produs la 11 martie, deoarece a intervenit în aceeaşi regiune a Oceanului Pacific.

Agenţia a emis imediat o avertizare la adresa populaţiei de pe coasta prefecturii Miyagi, apreciind că un tsunami cu înălţimea de până la 50 de centimetri ar putea atinge litoralul, dar a anulat alerta după o oră şi jumătate.

O "avertizare" înseamnă că un val cu înălţimea limitată ar putea atinge litoralul şi corespunde unui grad de periculozitate mai mic decât o "alertă", care anunţă că un val seismic cu înălţimea de aproximativ doi metri este posibil.

Un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia, s-a produs în urmă cu peste două săptămâni în nord-estul ţării, fiind urmat de un tsunami cu valuri de zece metri înălţime.

Potrivit ultimelor date ale poliţiei naţionale nipone, bilanţul seismului şi valului uriaş de la 11 martie a ajuns la 10.668 de morţi şi la 16.574 de dispăruţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici