Avion de vânătoare ucrainean de tip MiG-29, doborât de separatişti în regiunea Lugansk

Un avion de vânătoare de tip MiG-29 aparţinând armatei ucrainene a fost doborât duminică de către separatişti în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, spre care urmează să se îndrepte convoiul rusesc controversat, un incident care prevesteşte negocieri "dificile" între miniştrii de Externe rus şi ucrainean la Berlin.

3055 afișări
Imaginea articolului Avion de vânătoare ucrainean de tip MiG-29, doborât de separatişti în regiunea Lugansk

Avion de vânătoare de tip MiG-29 ucrainean, doborât de separatişti în regiunea Lugansk

"Un MiG-29 a fost doborât de către terorişti duminică dimineaţa, după ce şi-a îndeplinit cu bine sarcina, lichidând un grup" de rebeli, a declarat Leonid Matiuhin, un purtător de cuvânt al operaţiunii militare din estul ţării.

"Pilotul s-a catapultat. În urma unei operaţiuni de căutare, a fost găsit, iar în prezent de află într-un loc sigur", a adăugat el.

De asemenea, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia faţă de preluarea controlului, de la separatişti, asupra unui comisariat de poliţie aflat în Lugansk, un baston al insurgenţilor proruşi.

TITLURILE ZILEI

Armata a acuzat totodată Rusia că a introdus în Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad, de pe teritoriul rusesc, şi a denunţat zece încălcări ale spaţiului aerian ucrainean de către avioane fără pilot ruseşti.

Aceste evoluţii creează un context tensionat pentru reuniunea de la Berlin de duminică după-amiaza între şefii diplomaţiilor germană, franceză, rusă şi ucraineană, o încercare de a mai calma tensiunile provocate vineri, după ce Kievul a anunţat că a "distrus" o parte a unei coloane de blindate ruseşti.

Pătrunderea acestei coloane pe teritoriu Ucrainei, observată de către jurnalişti britanici şi confirmată de către Kiev, a provocat un val de reacţii de indignare din partea occidentalilor.

"Mergem la Berlin. Negocierile vor fi dificile. Este extrem de important să oprim fluxurile de armament şi mercenari dinspre Rusia", a anunţat duminică într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin.

- Livrări de armament şi mercenari

Într-o convorbire telefonică, sâmbătă, vicepreşedintele american Joe Biden şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au apreciat că trimiterea unor coloane de blindate ruseşti în Ucraina şi livrarea de armament sofisticat forţelor separatiste contrazic dorinţa de ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiilor din estul ucrainei.

Cancelarul german Angela Merkel şi Poroşenko au pledat, într-o convorbire telefonică, tot sâmbătă, pentru "oprirea livrărilor de armament" ale Rusiei în Ucraina.

Moscova, care a dezminţit întotdeauna că trupe sau material ruseşti au trecut frontiera, a acuzat ironic Kievul că "distruge fantome".

Cu toate acestea, "premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat, potrivit unei înregistrări video difuzate vineri, că a primit "150 de echipamente militare, inclusiv 30 de tancuri şi alte blindate, iar aproximativ 1.200 de oameni au fost antrenaţi timp de patru luni pe teritoriul rusesc", adăugând că sosesc "la momentul cel mai crucial".

Potrivit Berlinului, Merkel şi-a "exprimat voinţa ca Guvernul rus să se poziţioneze faţă de aceste informaţii şi afirmaţii ale unor separatişti".

- Convoiul

Saga convoiului umanitar rusesc, suspectat de Kiev şi Occident că este trimis pentru a servi ca pretext în vederea unei intervenţii ruseşti, era departe de deznodământ duminică.

Reprezenantul Comitetului Internaţional al crucii Roşii în Rusia Pascal Cuttat privea "în general", duminică dimineaţa, camioanele, dar inspecţia oficială a CICR, care urmează să permită convoiului să treacă frontiera în Ucraina, nu a început, au declarat pentru AFP purtători de cuvânt ai CICR.

"Mă îndoiesc că inspecţia oficială va începe astăzi (duminică)", a subliniat Viktoria Zotikova, de la CICR Moscova.

"Situaţia convoiului nu s-a schimbat", a declarat, la Kiev, Serghii Astahov, un purtător de cuvânt al grănicerilor ucraineni, care se află, de asemenea, la faţa locului.

Cele aproximativ 300 de camioane ruseşti, la bordul cărora se află aproximativ 1.800 de tone de ajutoare potrivit Moscovei, sunt blocate de joi la aproximativ 30 de kilometri de postul de forntieră rus Doneţk, în localitatea rusească Kamensk-Şahtinski.

O jurnalistă AFP a văzut 16 camioane deplasându-se către postul de frontieră rusesc Doneţk, unde au sosit duminică după-amiaza.

"Nu ştim când vom pleca (...). Poate că ne aflăm aici pentru a repara camioanele (...). Aşteptăm ordine", a declarat pentru presă un şofer, Vasili.

"Postul de frontieră nu este pregătit să le primească. Este cu siguranţă o modalitate de a exercita presiune. Nu ştiu unde vor putea staţiona aceste camioane", a declarat pentru AFP o sursă occidentală apropiată de dosar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici