Bagdadul a promis o protecţie juridică pentru consilierii militari trimişi de Obama în Irak

Irakul a promis o protecţie juridică pentru consilierii militari americani trimişi de către Barack Obama în ţară să susţină forţele irakiene în lupta împotriva insurgenţilor sunniţi.

243 afișări
Imaginea articolului Bagdadul a promis o protecţie juridică pentru consilierii militari trimişi de Obama în Irak

Bagdadul a promis o protecţie juridică pentru consilierii militari trimişi de Obama în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Casa Albă a anunţat luni că această promisiune a fost făcută într-o notă diplomatică transmisă Washingtonului.

Problema statutului juridic şi imunităţii forţelor americane în Irak s-a aflat în centrul deciziei Statelor Unite de a-şi retrage toate trupele din ţară la sfârşitul lui 2011.

Anumiţi adversari republicani ai preşedintelui Obama îi reproşează că golul creat de plecarea trupelor americane a fost exploatat de către insurgenţi din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL).

"Comandantul suprem (Obama) nu ar fi decis să ne expună oamenii unor pericole fără anumite asigurări", a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

"Suntem în măsură să confirmăm că Irakul a oferit asigurări acceptabile cu privire la protecţia acestui personal, prin intermediul unor note diplomatice", a continuat el.

Obama a anunţat săptămâna trecută trimiterea a până la 300 de consilieri care să ajute forţele irakiene să lupte împotriva avansării insurgenţilor islamişti.

Potrivit lui Earnest, situaţia actuală din Irak este foarte diferită de cea de la sfârşitul lui 2011, ceea ce relevă caracterul informal al acestei acoperiri juridice acceptabile.

"Este vorba despre o situaţie de urgenţă (...). Este urgent ca aceşti consilieri să fie în măsură să lucreze pe teren, în Irak", a spus el, notând că numărul membrilor acestei misiuni este mult inferior celor câteva mii de oameni avuţi în vedere în cadrul unei forţe care să fi rămas în Irak după retragerea Statelor Unite.

Amiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a apreciat că protecţia promisă de către Bagdad este "adecvată misiunii de consiliere şi evaluare pe termen scurt pe care trupele (americane) o vor efectua în Irak".

"Prin acest acord, vom fi în măsură să începem să creăm primele echipe de evaluare", a dat el asigurări.

Oficiali au anunţat că prima echipă de evaluare ar putea să treacă la acţiune încă de marţi.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a precizat totodată că orice încălcare a regulilor de către consilierii trimişi în Irak va fi tratată conform Codului Justiţiei Militare, care se aplică tuturor membrilor forţelor armate americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici