Barack Obama pleacă mai devreme spre Londra, din cauza riscului perturbării traficului aerian

Preşedintele SUA, Barack Obama, va părăsi Irlanda cu destinaţia Dublin luni seara, în loc de marţi dimineaţă, din cauza riscului perturbării traficului aerian ca urmare a cenuşei degajate de un vulcan islandez, anunţă purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

210 afișări
Imaginea articolului Barack Obama pleacă mai devreme spre Londra, din cauza riscului perturbării traficului aerian

Barack Obama pleacă mai devreme spre Londra, din cauza riscului perturbării traficului aerian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american a început luni un turneu european de o săptămână, cu o primă escală în Irlanda, după care va merge în Marea Britanie, Franţa, pentru summitul G8, şi Polonia.

Cenuşa degajată de vulcanul islandez Grimsvoetn continuă să ameninţe traficul aerian european, deşi intensitatea s-a diminuat, permiţând redeschiderea aeroporturilor internaţionale din Islanda. "Se pune întrebarea dacă cenuşa va afecta marţi Scoţia şi Irlanda de Nord", declară expertul Gunnar Gudmundsson, de la Institutul islandez de Meteorologie.

Forţa erupţiei încă este considerată "semnificativă" şi, conform meteorologului Peitur Arason, "curenţii de joasă altitudine suflă în direcţia Marii Britanii, în timp ce, la altitudini mai înalte, direcţia este spre nord-vest".

Din cauza curenţilor de joasă altitudine, traficul aerian din Europa ar putea fi perturbat în următoarele zile.

Organizaţia europeană pentru siguranţa aeriană, Eurocontrol, a comunicat că nici luni şi nici marţi nu vor fi închise aeroporturi din afara Islandei.

Institutul meteo britanic, Met Office, a comunicat că cenuşa vulcanică va ajunge deasupra Scoţiei şi Irlandei de Nord luni seară.

Compania cargo Loganair deja a anunţat anularea a 36 de zboruri prevăzute luni, majoritatea în interiorul Scoţiei. Norul de cenuşă riscă să se extindă spre Franţa şi Spania, avertizează Eurocontrol.

Erupţia unui alt vulcan islandez, Eyjafjoell, în aprilie 2011, a provocat grave perturbări ale transportului aerian în Europa, cu peste 100.000 de zboruri anulate şi câteva milioane de pasageri blocaţi timp de o lună.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici