Barack Obama şi premierul ucrainean vor discuta despre o soluţie paşnică la criza din Ucraina

Preşedintele american Barack Obama şi premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk vor discuta, miercuri, la Washington despre "căutarea unei soluţii paşnice" la criza actuală din jurul Crimeei, a anunţat Casa Albă duminică.

443 afișări
Imaginea articolului Barack Obama şi premierul ucrainean vor discuta despre o soluţie paşnică la criza din Ucraina

Barack Obama şi premierul ucrainean vor discuta despre o soluţie paşnică la criza din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vizita liderului ucrainean va sublinia "sprijinul puternic al Statelor Unite pentru poporul ucrainean, care a demonstrat curaj şi hotărâre în cadrul crizei recente", a precizat Executivul american într-un comunicat.

Cei doi oficiali vor discuta despre "căutarea unei soluţii paşnice la actuala intervenţie militară a Rusiei în Crimeea, care să respecte suveranitatea şi integritatea teritoriului ucrainean", continuă textul. Crimea este o provincie situată în sud-estul Ucrainei.

Ei vor discuta, de asemenea, despre "susţinerea pe care o poate aduce comunitatea internaţională pentru a ajuta Ucraina să facă faţă problemelor economice", precum şi despre alegerile din perioada imediat următoare.

Alegeri prezidenţiale anticipate au fost fixate la 25 mai în Ucraina, dar Crimeea urmează să organizeze la 16 martie un referendum în care alegătorii sunt chemaţi să aleagă între alipirea la Rusia şi o autonomie net consolidată.

Premierul ucrainean a afirmat că Ucraina nu va ceda "nici un centimetru din teritoriul său" Rusiei, după ce a calificat joi drept "nelegitimă" decizia Parlamentului Crimeei de a decide alipirea peninsulei ucrainene la Rusia.

Iaţeniuk a considerat, de asemenea, că referendumul organizat în Crimeea la 16 martie nu are "niciun fundament legal".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici