Belgia vrea să depună plângere împotriva Germaniei la CE pentru "practici scandaloase" vizând români

Doi miniştri belgieni au anunţat că depun plângere la CE împotriva Germaniei din cauza condiţiilor de muncă precare şi a salariilor extrem de mici cu care sunt plătiţi imigranţi români şi bulgari care lucrează în abatoare germane.

994 afișări
Imaginea articolului Belgia vrea să depună plângere împotriva Germaniei la CE pentru "practici scandaloase" vizând români

Belgia vrea să depună plângere împotriva Germaniei la CE pentru "practici scandaloase" vizând români

Cei doi miniştri, al Economiei Johan Vande Lanotte şi al Muncii Monica De Coninck, au decis să depună plângere împotriva autorităţilor germane la Comisia Europeană (CE), în baza unor mărturii ale muncitorilor, sindicatelor şi miniştrilor regionali germani. "Vom scrie CE pentru a-i cere să pună capăt acestor practici. Nu căutăm confruntarea cu altă ţară, ci este vorba despre a denunţa practici scandaloase", au anunţat Vande Lanotte şi De Coninck, citaţi de Le Soir.

Miniştrii au luat această hotărâre în urma unor acuzaţii formulate de actori din industria cărnii din Belgia. "Multe dintre aceste întreprinderi au început să se restructureze sau să se delocalizeze către Germania, deoarece nu mai reuşesc să facă faţă acestei concurenţe. Una dintre ele nu mai efectuează tranşarea cărnii în Belgia, ci taie carcasele în patru şi le trimite în Germania. Acolo, muncitori cu salarii foarte mici se ocupă de tranşare şi este mult mai rentabil. Aceste practici sunt inadmisibile", a declarat unul dintre miniştri.

Potrivit Le Soir, Germania respectă directivele europene, acceptând detaşarea muncitorilor din Europa de Est, dar există numeroase fraude ce au ca rezultat faptul că mii de muncitori lucrează în această ţară în condiţii deplorabile, nu cu titlu provizoriu, aşa cum prevede legea, ci în mod definitiv, prin intermediul unor societăţi fictive. De asemenea, în anumite sectoare, ca cel al cărnii, dar şi în horticultură, cultivarea legumelor şi prelucrarea lemnului, în Germania nu există salariu minim. "Atunci, totul este permis. Nu este încălcată legea, pentru că nu există una", denunţă Vande Lanotte.

O serie de mărturii înregistrate luni în Saxonia Inferioară confirmă afirmaţiile ministrului, scrie publicaţia. Aceste practici încep, de altfel, să fie dur criticate de către populaţia germană. Dezbaterea a luat amploare în urmă cu câteva luni, după ce un preot a denunţat condiţiile de viaţă deplorabile ale muncitorilor din veniţi din estul Europei la Hanovra, iar televiziunea germană a realizat un reportaj care a şocat Germania.

"Am văzut persoane care trăiau opt într-o cameră. Chiria este exorbitantă raportat la salariu, iar condiţiile sanitare sunt deplorabile", a declarat pastroul Peter Kossen pentru Le Soir. După izbucnirea scandalului, firmele i-au mutat pe muncitori într-o cazarmă în care presa şi pastorul nu au acces, a declarat acesta.

Ministrul Economiei din landul Saxonia Inferioară, Olaf Lies, spune că este neputincios, adăugând că "problema există de patru ani, dar ia proporţii enorme". În opinia sa, "dacă problema devine europeană, presiunea va fi mai puternică, iar situaţia poate evolua. A venit vremea. Menirea Europei sociale este să reducă diferenţele. Aici le adânceşte".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici