Biden admite că e improbabil ca Partidul Democrat să menţină majoritatea în Camera Reprezentanţilor

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a admis, luni, că Partidul Democrat, din care face parte, probabil va pierde majoritatea în Camera Reprezentanţilor, ceea ce riscă să afecteze agenda politică a actualei Administraţii de la Washington.

3533 afișări
Imaginea articolului Biden admite că e improbabil ca Partidul Democrat să menţină majoritatea în Camera Reprezentanţilor

Sursa foto: MediafaxFoto

"Cred că vom fi foarte aproape de un rezultat favorabil în Camera Reprezentanţilor. Cred că vom fi foarte aproape, dar nu cred că vom reuşi", a declarat Joseph Biden, conform site-ului Politico.com, într-o conferinţă de presă organizată în Indonezia, unde participă la reuniunea Grupului G20.

Partidul Republican este favorit pentru obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor. Potrivit datelor actuale, Partidul Republican a obţinut 212 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat 203. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar controlul va fi al partidului care va depăşi 218 locuri.

Eventuala victorie a republicanilor în Camera Reprezentanţilor va afecta semnificativ agenda politică a preşedintelui Biden în ultimii doi ani de mandat şi înaintea scrutinului prezidenţial din 2024. Biden a subliniat luni că este improbabil să realizeze modificarea legilor care să confere drepturi suplimentare la avort, după o decizie restrictivă a Curţii Supreme de Justiţie. "Nu cred că vor exista suficiente voturi pentru a legifera, dacă nu se va întâmpla ceva neobişnuit la Camera Reprezentanţilor", a subliniat Biden, citat de publicaţia The Hill. Preşedintele riscă să se confrunte cu dificultăţi şi în adoptarea reformelor în domeniul tranziţiei ecologice, precum şi într-o serie de programe care necesită resurse bugetare masive.

În schimb, liderii Partidului Democrat au celebrat, duminică, rezultatul care permite menţinerea controlului asupra Senatului SUA. Partidul Democrat are asigurate, conform proiecţiilor, 50 de locuri în Senat, din totalul de 100 de locuri, iar Partidul Republican 49 de locuri. În acest context, democraţii vor avea control asupra Senatului chiar şi în situaţia victoriei republicanilor în statul Georgia, unde probabil va fi organizat turul doi în decembrie. În Georgia, au fost trei candidaţi şi, conform proiecţiilor, niciunul nu a depăşit nivelul de 50% din voturi. Senatorul democrat în funcţie Raphael Warnock este la nivelul de 49,4% din voturi, candidatul republican Herschel Walker a obţinut 48,5%, iar politicianul Chase Oliver, din cadrul Partidul Libertarian, a obţinut 2,1%.

Chiar dacă va fi egalitate de locuri cu un raport de 50-50 la finalul cursei electorale, democraţii vor menţine controlul asupra Senatului prin votul vicepreşedintelui SUA, Kamala Harris, membră a Partidului Democrat, care este şi preşedinte al Senatului.

Nancy Pelosi, preşedintele în funcţie al Camerei Reprezentanţilor, s-a declarat mulţumită că Partidul Democrat a avut rezultate peste aşteptări în scrutinul legislativ intermediar. "Membrii partidului meu îmi cer să analizez posibilitatea de a rămâne lider al formaţiunii şi al grupului. Dar să aşteptăm rezultatele!", a declarat Nancy Pelosi duminică. "Analiştii de la Washington au spus că nu putem câştiga, din cauza experienţelor istorice. Doar că alegerile sunt despre viitor. Sunt foarte mândră de candidaţii noştri", a subliniat Pelosi, admiţând totuşi că sunt şanse minime ca democraţii să menţină majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Pelosi s-a declarat "dezamăgită" de unele rezultate obţinute de politicieni democraţi în circumscripţii electorale din statul New York. "Patru locuri ar fi putut face diferenţa. Dar nu am renunţat, vom vedea", a subliniat ea.dsa da da da

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici