Biden spune că armata SUA se opune vizitei lui Pelosi în Taiwan, după ameninţările Chinei

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a sugerat că armata americană se opune unei vizite la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Administraţia Chinei, suspectată de CIA că se pregăteşte pentru anexarea la un moment dat a Taiwanului.

10163 afișări
Imaginea articolului Biden spune că armata SUA se opune vizitei lui Pelosi în Taiwan, după ameninţările Chinei

Administraţia de la Beijing a avertizat Statele Unite că va fi nevoită să reacţioneze "puternic" şi "determinat" dacă Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, va efectua o vizită în Taiwan. "Partea chineză a transmis în mai multe rânduri poziţia sa severă în această privinţă. Ne opunem ferm oricărei forme de interacţiune oficială între Statele Unite şi regiunea Taiwan. O astfel de vizită ar încălca grav principiul politic «o singură Chină». Dacă Statele Unite insistă să procedeze altfel, China va aplica măsuri puternice şi determinate pentru a-şi garanta suveranitatea şi integritatea teritorială. Statele Unite trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru consecinţele care decurg din această situaţie", a declarat marţi Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Întrebat despre această posibilă vizită, preşedintele Joseph Biden a sugerat că în această vară nu este momentul potrivit. "Armata nu crede că este o idee bună acum", a afirmat Biden, conform cotidianului The Washington Post, subliniind însă că nu cunoaşte actualul "statut al vizitei".

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, intenţionează să se deplaseze cu o delegaţie în Taiwan în august, conform unor surse citate de cotidianul Financial Times. "Nu confirmăm şi nici nu negăm deplasările internaţionale, din cauza procedurilor de securitate", a declarat Drew Hammill, şeful cancelariei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor.

CIA suspectează China că vrea să anexeze cu forţa Taiwanul

Washingtonul suspectează că Administraţia Xi Jinping pregăteşte o operaţiune militară împotriva Taiwanului. "Eu nu aş subestima determinarea preşedintelui Xi de a afirma controlul Chinei asupra Taiwanului. Este determinat să se asigure că armata sa are capacitatea de a lansa o astfel de acţiune dacă el va decide să acţioneze în această direcţie", a declarat William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA), la Forumul de Securitate de la Aspen (Colorado), potrivit site-ului Axios.com.

Însă directorul CIA nu consideră că este iminentă o invazie chineză în Taiwan. "Riscurile devin mai mari spre sfârşitul deceniului, din evaluările noastre", a precizat William Burns. Separat, într-un interviu acordat postului de televiziune NBC News, directorul CIA a subliniat că Beijingul a devenit "neliniştit" de "eşecul strategic" suferit de Rusia în Ucraina. "Cred că liderii chinezi încearcă să studieze lecţiile care decurg din invazia rusă în Ucraina", a apreciat el.

Tot la Forumul de Securitate de la Aspen, Qin Gang, ambasadorul Chinei în SUA, a afirmat că, în cazul Taiwanului, Administraţia de la Beijing preferă "reunificarea paşnică". Statele Unite încearcă "să anuleze şi să obtureze" politica îndelungată prin care abordează Taiwanul prin prisma principiului "o singură Chină", a acuzat ambasadorul chinez, subliniind însă că Beijingul nu vrea să schimbe prin forţă Administraţia de la Taipei.

China consideră Insula Taiwan, administrată în mod democratic, drept propriul teritoriu, iar în ultimii doi ani a intensificat presiunile militare şi diplomatice pentru afirmarea suveranităţii, generând furie la Taipei şi preocupări la Washington. Administraţia de la Beijing a avertizat că va trece la acţiuni severe dacă Taiwanul va face manevre în sensul independenţei sau dacă apar ingerinţe străine.

În mai, Administraţia de la Beijing a transmis un avertisment adresat Statelor Unite, în replică la afirmaţiile preşedintelui Joseph Biden, care sugerase că Statele Unite ar putea apăra militar Taiwanul în cazul unei agresiuni a Chinei. Întrebat într-o conferinţă de presă organizată împreună cu premierul nipon Fumio Kishida, în luna mai, dacă Statele Unite sunt pregătite să apere Taiwanul, Biden a răspuns: "Da. Acesta este angajamentul pe care l-am făcut. Suntem de acord cu politica «o singură Chină», am acceptat-o, iar toate acordurile noastre pornesc de la această premisă. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forţa, acest lucru nu se poate, nu ar fi adecvat". Afirmaţiile preşedintelui american au părut a fi o modificare a liniei politice a Washingtonului, deşi Casa Albă a negat acest lucru.

Ministerul de Externe de la Beijing a exprimat "nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă" faţă de afirmaţiile lui Biden. "Nu trebuie să subestimeze nimeni determinarea noastră puternică, voinţa fermă şi abilitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Nu vă poziţionaţi împotriva celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi!", a atras atenţia atunci Ministerul chinez de Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici