BIOGRAFIE: Enrico Letta, un personaj tânăr în prim-planul scenei politice italiene

Deputatul de stânga Enrico Letta, desemnat să formeze noul Guvern italian, este un fost democrat creştin, eurofil şi ponderat, care, la vârsta de 46 de ani, are deja o lungă experienţă politică.

187 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Enrico Letta, un personaj tânăr în prim-planul scenei politice italiene

BIOGRAFIE: Enrico Letta, un personaj tânăr în prim-planul scenei politice italiene (Imagine: AFP / MediafaxFoto)â

Politicianul este reputat pentru prudenţa sa. Totodată, este considerat un personaj tânăr pe scena politică italiană, unde preşedintele Republicii Giorgio Napolitano, reales recent, va împlini 88 de ani. În momentul în care cetăţenii cer o reînnoire a clasei politice, vârsta sa ar fi putut juca un rol determinant în nominalizarea la postul de preşedinte al Consiliului de Miniştri.

Enrico Letta s-a născut la Pisa (Toscana), la 20 august 1966. El este licenţiat în ştiinţe politice şi drept internaţional la Universitatea din Pisa.

Preşedinte al tinerilor democraţi creştini, în perioada 1991-1995, este numit ulterior în funcţia de ministru pentru Afaceri Europene, în 1998, de către fostul şef al Guvernului, Massimo d'Alema. Un an mai târziu, Massimo d'Alema l-a desemnat ministru al Industriei.

În 2004, Letta devine deputat în Parlamentul European (PE), apoi, în 2006, este numit secretar al Consiliului de Miniştri condus de către Romano Prodi.

Ironie a sorţii, el l-a înlocuit atunci în acest post pe unchiul său, Gianni Letta, om de încredere şi consilier al lui Silvio Berlusconi.

Enrico Letta este autorul mai multor cărţi, între care "Costruire una cattedrale. Perché l'Italia deve tornare a pensare in grande".

El este un catolic moderat, fiind conservator în materie de morală şi foarte prudent în privinţa unor reforme, precum cea a avortului.

Pe plan economic, este moderat, pledând, de exemplu, pentru liberalizarea unor servicii. Asemeni partidului său, politicianul de stânga a susţinut fără rezerve Guvernul de tehnocraţi condus de Mario Monti, care a impus Italiei o cură de austeritate.

În 2007, Enrico Letta nu a reuşit să preia conducerea Partidului Democrat (PD), dar a devenit vicesecretar, în 2009. În prezent, el este considerat unul dintre favoriţi, după ce secretarul general al PD, Pier Luigi Bersani, şi-a anunţat demisia din cauza că a eşuat în a strânge rândurile partidului în timpul alegerilor prezidenţiale.

Cu toate că nu l-a menajat de critici pe Il Cavaliere, atunci când acesta se afla la putere, relaţia sa de rudenie sa cu Gianni Letta ar putea fi o punte între PD şi Poporul Libertăţii (PdL). Cele două formaţiuni, condamnate de-acum să se înţeleagă, şi-au adus insulte ani la rând.

Definindu-se ca "postideologic", Enrico Letta declara într-un interviu acordat în 2007: "generaţia mea nu a trăit prin intermediul unor iluzii, ceea ce îi va permite să evite perioada unor deziluzii". Sindicalistul polonez anticomunist, Lech Walesa, şi simbolul antiapartheidului, Nelson Mandela, sunt eroii săi.

El afirmă că primul discurs public, în care a denunţat invazia sovietică în Afganistan, l-a susţinut în timpul unei manifestaţii, pe când era student.

Căsătorit de două ori şi tatăl a trei copii, acest fan al formaţiei de muzică rock Dire Straits, care locuieşte în cartierul Testaccio, la Roma, a mărturisit recent, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, că ar fi vrut să fie ca Dylan Dog, celebrul erou din benzi desenate italiene, "inteligent şi curtat de femei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici