Boris Elţîn era dezamăgit de succesorul său Vladimir Putin

Boris Elţîn era dezamăgit de politica dusă de succesorul său la Kremlin, Vladimir Putin, afirmă fostul său şef de cabinet Valentin Iumaşev, într-un interviu publicat marţi, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea primului preşedinte rus.

46 afișări
Imaginea articolului Boris Elţîn era dezamăgit de succesorul său Vladimir Putin

Boris Elţîn era dezamăgit de succesorul său Vladimir Putin (Foto) (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu voi spune că nu este adevărat", a răspuns Iumaşev pentru ziarul Moskovski Komsomoleţ, care l-a întrebat dacă Elţîn (decedat în 2007) era "dezamăgit" de cel pe care el însuşi l-a desemnat succesor.

"Public, el nu s-a exprimat decât în legătură cu două lucruri: restabilirea imnului sovietic (care a fost înlocuit după căderea Uniunii Sovietice în 1991, n.red.) şi suprimarea alegerii guvernatorilor", două decizii luate de Vladimir Putin în timpul celor două mandate ale sale la Kremlin (2000-2008), adaugă Iumaşev.

La aproape patru ani de la decesul său, "există în mod incontestabil tendinţe pe care Boris Nikolaevici le-ar fi regretat, aşa cum le regretăm şi noi", declară Iumaşev.

Iumaşev, care este şi soţul fiicei mai mici a fostului preşedinte, Tatiana, nu expune criticile pe care le aduce politicii actuale duse de conducerea de la Kremlin.

Presa rusă a menţionat că, după sosirea la putere în anul 2000 a fostului agent al KGB Vladimir Putin - în prezent prim-ministru -, a existat un pact încheiat între Elţîn şi acesta, potrivit căruia familia fostului preşedinte nu va fi afectată.

Pe de altă parte, apropiaţii fostului preşedinte s-au abţinut până în prezent să critice politica dusă, în pofida punerii sub semnul întrebării a libertăţilor democratice obţinute în anii '90.

Boris Elţîn, în acea perioadă bolnav şi cu imaginea deteriorată din cauza crizei economice, a războiurilor între clanuri şi a presiunii opoziţiei conservatoare, l-a desemnat în 1999 pe Putin, pe atunci director al FSB (fost KGB) şi necunoscut de public, în postul de premier. El a demisionat la 31 decembrie 1999.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici