Brazilia nu îl vrea pe Edward Snowden

Ministrul brazilian de Externe Antonio Patriota a declarat marţi că Brazilia nu îi va acorda azil politic fostului consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden şi că nu ştie dacă el a acceptat sau nu oferta Venezuelei.

171 afișări
Imaginea articolului Brazilia nu îl vrea pe Edward Snowden

Brazilia nu îl vrea pe Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom răspunde cererii de azil, nu-i va fi acordat" azil, a anunţat Patriota la sfârşitul unei reuniuni cu omologul său uruguayan Luis Almagro, la Brasilia.

"Pentru moment, căutăm o soluţie la situaţia lui Snowden care, din câte ştiu eu, se află la Moscova", a continuat ministrul.

Căutat pentru spionaj de către Statele Unite după dezvăluirea unor informaţii despre un program american secret de supraveghere a comunicaţiilor, Edward Snowden s-a refugiat de 17 zile în zona de tranzit a Aeroportlui Şeremetievo din Moscova.

Cotidianul brazilian O Globo a publicat duminică şi luni articole în care anunţa prezenţa în capitala Brasilia, cel puţin până în 2002, a unei baze de spionaj prin satelit operată de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană în colaborare cu CIA. Ea permitea accesul la e-mailuri şi apeluri telefonice aparţinând unor particulari şi unor firme, potrivit unor documente furnizate de Snowden,

Preşedinta braziliană Dilma Rousseff a declarat luni că aceste activităţi de spionaj în Brazilia ar putea constitui "o încălcare a suveranităţii" şi a anunţat că statul brazilian va semnala problema la ONU.

"Nu suntem de acord cu o ingerinţă de acest tip în Brazilia sau în orice altă ţară", a declarat Rousseff, fără să menţioneze Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici