Criză politică la Chişinău. Guvernul Maia Sandu a picat în urma moţiunii de cenzură

Guvernul de la Chişinău, condus de Maia Sandu, a picat în urma unei moţiuni de cenzură, care a fost iniţiată de Partidul Socialist (PSRM), ce făcea parte din coaliţia de guvernare, informează site-ul Unimedia.

3504 afișări
Imaginea articolului Criză politică la Chişinău. Guvernul Maia Sandu a picat în urma moţiunii de cenzură

Parlamenul de la Chişinău examinează moţiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Maia Sandu

UPDATE Deputaţii PSRM şi Partidul Democrat (PD) au votat pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Astfel, actualul Executiv a fost demis cu votul a 63 de deputaţi. Partidul Şor s-a abţinut.

„În iunie pe întuneric, cu frică, unii au decis în ultima clipă să meargă împotriva lui Plahotniuc, iar astăzi, pe lumină, mergeţi împotriva unui Guvern al poporului. Refuzăm să fim părtaşi într-un joc, în care partenerii de coaliţie încearcă să captureze statul. Aveţi de luat o decizie, pentru care veţi răspunde în faţa propriilor alegători”, a declarat Maia Sandu, premierul dermis al Republicii Moldova.

”Noi ştiam ce facem şi am mers în această guvernare ca să scăpăm de ciumă. Noi ştima unde mergem, dar am creat o majoritate parlamentară să salvăm oamenii de sărăcie şi tiranie, iar voi vreţi să vă salvaţi averile. Cei speriaţi sunt mai mulţi, caută să facă înţelegeri pe la spate şi vor să scape de noi, când au văzut că noi nu ne vindem, am adus bani în ţară, am deschis uşile către UE şi am decis să facem viaţa oamenilor mai bună. Unde s-a mai văzut democraţi, care să voteze împotriva democraţiei şi socialişti care să voteze împotriva ajutorului social”, a completat Sandu, co-lider al Blocului ACUM (pro-european).

Maia Sandu a făcut mai multe declaraţii, după ce a căzut Guvernul pe care l-a condus: „Nu avem ce să discutăm altceva cu oameni care nu sprijină cea mai importantă reformă. Mi-aş fi dorit să facem mai multe pe reforma justiţiei. Aş fi vrut să avem adoptată legea justiţie, dar nu există voinţă politică pentru lucruri serioase. Noi o să continuăm să muncim pentru oameni, să luptăm pe baricade şi la Guvern, dacă ne-ar fi fost oferită această posibilitate. Acum trebuie să scăpăm de următoarea urgie care se conturează şi încearcă să acapareze instituţiile statului. Noi suntem reforma justiţiei şi problema a fost că Igor Dodon şi PSRM nu au susţinut reforma justiţiei. Nu avem să discutăm altceva cu oameni care nu sprijină cea mai importantă reformă”, relatează Radio Chişinău.

Tudorache, despre Republica Moldova: Deciziile politice nu trebuie să afecteze traseul european al ţării

Eurodeputatul grupului Renew Europe Dragoş Tudorache a afirmat că politicienii din Republica Moldova nu trebuie să piardă din vedere obiectivul principal, şi anume traseul european al ţării, iar deciziile de partid sau interesele de moment nu trebuie să afecteze acest scop.

„Oamenii politici din Republica Moldova nu trebuie să uite nicio clipă singurul obiectiv care contează atât în prezent, dar şi în viitor: traseul european al ţării lor. Înţelegem jocul democratic, schimbările politice, deciziile de partid sau orice formă de interes de moment, dar ele pot fi acceptabile doar dacă nu afectează acest traseu european. Să înţelegi care este destinul politic al naţiunii tale şi că el nu se poate împlini fără convingeri proeuropene este fundamental pentru orice politician bine intenţionat. Este o chestiune de responsabilitate politică faţă de dorinţa cetăţenilor moldoveni şi, în acelaşi timp, o datorie morală pentru partenerii pe care îi doreşti alături de tine”, a scris Dragoş Tudorache, marţi, pe Facebook.

Noul raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova a adăugat că sunt necesare acţiuni rapide care să ofere asigurări că nu se deraiază de la traseul european al statului.

„Este nevoie, prin urmare, de o acţiune rapidă pentru a se oferi asigurările necesare că traseul proeuropean nu este deraiat în niciun fel. Aşteptăm semnalele corecte care se vor da în urma negocierilor din zilele viitoare şi îmi exprim speranţa că nu vom avea niciun fel de surprize neplăcute din partea oamenilor politici din Republica Moldova. Şi e foarte important ca toţi actorii politici proeuropeni de la Chişinău să pună interesul naţional deasupra orgoliilor politice şi să se aşeze la masa negocierilor cu cele mai bune intenţii”, a conchis Tudorache.


Deputaţii din Legislativul de la Chişinău au examinat, în cadrul şedinţei de marţi, moţiunea de cenzură depusă de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova împotriva Guvernului Maia Sandu, relatează site-ul portalului ştiri.md. 

Şedinţa parlamentară a început marţi, la ora 10:00, la aceasta fiind prezenţi 93 de deputaţi.

Prim-ministrul în exerciţiu, Maia Sandu, a luat cuvântul în faţa membrilor Camerei Deputaţilor, afirmând că socialiştii „aruncă pietre în Guvern fără motive”, reiterând faptul că guvernarea Executivului de la Chişinău este una „cinstită” în raport cu cetăţenii moldoveni.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a înaintat vineri, pe 8 noiembrie, o moţiune de cenzură asupra Guvernului lui Maia Sandu, ca urmare a iniţiativei acestuia de modificare a Legii procuraturii. Ca răspuns la acest demers, Maia Sandu a transmis avertismente legate de consecinţele unei posibile căderi a Guvernului de la Chişinău.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici