DECLARAŢII de război. Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic din Siria este o ÎNSCENARE. Răspunsul vine după avertismentul preşedintelui SUA transmis Kremlinului/ UPDATE: Marea Britanie este pregătită de atac

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat, miercuri, Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Administraţia Bashar al-Assad şi Rusia au negat orice implicare în atacul chimic de la periferia Damascului, sugerând că incidentul ar putea fi folosit ca pretext pentru o intervenţie militară. Administraţia Vladimir Putin a avertizat Washingtonul să nu lanseze niciun atac contra Siriei. Oficiali militari de la Moscova au ameninţat că armata rusă va doborî rachetele lansate de SUA şi va ataca sistemele de lansare.

60352 afișări
Imaginea articolului DECLARAŢII de război. Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic din Siria este o ÎNSCENARE. Răspunsul vine după avertismentul preşedintelui SUA transmis Kremlinului/ UPDATE: Marea Britanie este pregătită de atac

Donald Trump avertizează Rusia că Statele Unite vot ATACA Siria

UPDATE 06.50 Rusia ţine legătura cu şefii Statului Major General al Armatei SUA în privinţa situaţiei din Siria

Rusia se află în contact direct cu şefii Statului Major General al Armatei SUA şi desfăşoară consultări cu NATO prin intermediul Turciei în privinţa gestionării conflictului din Siria, a declarat Vladimir Şamanov, şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, relatează site-ul agenţiei Tass.

"Este în desfăşurare un dialog direct cu liderii Statului Major General al Armatei SUA. Prin aliaţii noştri, omologii turci, comunicările sunt verificate cu NATO. Indiferent cât de emoţionante şi ameninţătoare ar fi putut fi declaraţiile domnului [Donald] Trump, răspunsul din partea premierului britanic Theresa May şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron arată că nu există unitate şi că măsurile adoptate au dus la aceste rezultate", a spus Şamanov într-un interviu pentru televiziunea Rossiya 1.

Şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, a mai precizat că ţara sa nu este alarmată de informaţiile privind posibile atacuri ale SUA în Siria.

Vladimir Şamanov a făcut un apel către populaţia rusă să nu se alarmeze în privinţa situaţiei actuale, adăugând că responsabilii militari, diplomatici şi politici ai Rusiei colaborează non-stop.

UPDATE 01.40 Theresa May a convocat o şedinţă de urgenţă a Guvernului pentru a discuta situaţia din Siria

Premierul britanic Theresa May a convocat o şedinţă de urgenţă a Guvernului în cursul zilei de joi pentru a discuta situaţia din Siria, în condiţiile în care surse oficiale susţin că armata britanică va participa la un atac al SUA în Siria, relatează site-ul BBC News.

May a declarat că "toate indiciile" arată că regimul sirian este responsabil pentru atacul cu arme chimice din oraşul Duma, iar un asemenea "act barbar" nu poate rămâne fără răspuns.

Theresa May ar fi cerut deplasarea unor submarine britanice în raza necesară pentru lansarea unor rachete către Siria, iar operaţiunea ar putea începe cel mai devreme joi noaptea.

Predecesorul Theresei May, David Cameron, a încercat şi nu a reuşit să obţină sprijin din partea Parlamentului pentru a se alătura unei operaţiuni militare în Siria în 2013, tot după utilizarea unor arme chimice.

UPDATE 22.25 Marea Britanie este pregătită să participe la un atac militar al SUA contra Siriei - surse BBC

Premierul Marii Britanii, Theresa May, este pregătită să aprobe participarea armatei britanice la un atac al Statelor Unite contra Siriei, afirmă surse guvernamentale de la Londra citate de BBC.

Potrivit oficialilor citaţi, Theresa May consideră că nu este necesar să ceară aprobarea din partea Parlamentului de la Londra, argumentând că este necesară o ripostă urgentă la atacul chimic din Siria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului britanic a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

UPDATE 18.00 : Atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare, acuză Statul Major al armatei Rusiei.

"Pe 7 aprilie, probabil a fost făcută ultima tentativă de înscenare a unui atac cu arme chimice în zona Ghuta de Est. Cunoscutul grup Căştile Albe, care acţionează în cadrul organizaţiilor teroriste, a înscenat şi a filmat un atac cu arme chimice asupra civililor în suburbia Duma", afirmă generalul Viktor Poznihir, adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse, citat de site-ul agenţiei Tass.

"În cursul operaţiunilor umanitare, grupuri militare ilegale din Ghuta de Est au încercat în mod repetat să organizeze provocări prin utilizarea de arme chimice pentru a atribui atacurile forţelor guvernamentale siriene", a precizat generalul rus.

Grupul umanitar insurgent Căştile Albe se numără printre organizaţiile nonguvernamentale care au semnalat presupusul atac chimic, atribuindu-l, alături de Statele Unite, Administraţiei Bashar al-Assad.

"Rusia a promis că va doborî toate rachetele lansate spre Siria. Rusia, pregăteşte-te, pentru că rachetele vor veni, frumoase, noi şi inteligente! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un Animal care îşi omoară poporul cu gaz şi se bucură de asta!", a transmis miercuri Donald Trump prin Twitter.

"Regimul sirian face lucruri pe care nimeni nu le considera posibile, în pofida investigaţiei corupte şi nesfârşite efectuate de Rusia, care consumă mult timp şi atenţie (...)", a afirmat Donald Trump.

"Relaţiile noastre cu Rusia sunt în acest moment în situaţia cea mai rea de până acum, inclusiv comparativ cu Războiul Rece. Nu există motive pentru această situaţie. Rusia are nevoie să o ajutăm economic, un lucru pe care l-am face uşor, şi avem nevoie să coopereze toate naţiunile. Să oprim cursa înarmării?"

Administraţia Bashar al-Assad şi Rusia au negat orice implicare în atacul chimic de la periferia Damascului, sugerând că incidentul ar putea fi folosit ca pretext pentru o intervenţie militară.

Donald Trump a promis o ripostă dură la atacul chimic produs la periferia Damascului, soldat, potrivit diverselor surse, cu moartea a 40-60 de persoane şi rănirea altor aproximativ 1.000. Preşedintele SUA s-a consultat cu Franţa şi Marea Britanie pentru o ripostă militară multinaţională în Siria.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat Washingtonul să nu lanseze niciun atac contra Siriei. Oficiali militari de la Moscova au ameninţat că armata rusă va doborî rachetele lansate de SUA şi va ataca sistemele de lansare.

Distrugătorul Donald Cook, aparţinând Forţelor Navale americane, a fost trimis în estul Mării Mediterane, în largul Siriei.

În plus, potrivit Forţelor Navale americane, în largul Siriei va fi trimis şi portavionul Harry S. Truman, însoţit de grupul naval aferent.

Regimul Bashar al-Assad susţine că SUA se folosesc de pretexte pentru a ataca Siria

 Regimul Bashar al-Assad a criticat, miercuri, ameninţările lansate de SUA, pe care le-a catalogat drept ”nesăbuite”, precizând că acestea pun în pericol pacea internaţioanlă, informează site-ul agenţiei The Associated Press.

Prin intermediul unui comunicat emis de către Ministerul sirian de Externe, Damascul a acuzat Washingtonul că se foloseşte de atacul chimic pentru a avea un pretext de a ataca Siria.

”Nu suntem surprinşi de această escaladare nesăbuită din partea unui regim precum cel din Statele Unite, care continuă să sponsorizeze terorismul din Siria”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Damasc.

De asemenea, Damascul susţine că recentele ameninţări lansate de către preşedintele american Donald Trump nu sunt întemeiate pe principii şi pe valori şi scot în evidenţă ”lipsa de înţelepciune şi de logică” a Administraţiei de la Washington.

”Pretextul atacului chimic a devenit bine cunoscut pentru toată lumea şi reprezintă o scuză pentru a ataca Siria. Dacă aceste ameninţări ale SUA şi ale aliaţilor săi au ca scop oprirea Damascului din lupta împotriva terorismului, atunci ele sunt simple iluzii. Statul sirian va continua să lupte împotriva terorismului indiferent de reacţiile provocate”, a transmis Ministerul sirian de Externe.

Reacţia regimului Bashar al-Assad vine după ce Donald Trump a avertizat Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei al-Assad.

Rusia trimite poliţia militară în suburbia Damascului în care a fost semnalat atacul chimic

Administraţia Vladimir Putin a dispus trimiterea agenţilor poliţiei militare în orăşelul sirian Duma, situat la periferia Damascului, unde a avut loc presupusul atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad, care neagă orice implicare.

"Începând de mâine, unităţi ale Poliţiei militare ruse vor fi desfăşurate în oraşul Duma, pentru garantarea securităţii, menţinerea legii şi ordinii publice şi oferirea de asistenţă localnicilor", a anunţat miercuri generalul Viktor Poznikhir, adjunct al şefului Statului Major al armatei ruse.

Putin speră că bunul-simţ va prevala în relaţiile internaţionale,"din ce în ce mai haotice"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat miercuri speranţa că bunul-simţ va prevala în relaţiile internaţionale, în prezent "din ce în ce mai haotice", pe fondul tensiunilor cu Occidentul.

"Situaţia din lume devine din ce în ce mai haotică. Cu toate acestea, sperăm că bunul-simţ va prevala şi că relaţiile internaţionale vor lua o turnură constructivă, că sistemul mondial va deveni mai stabil şi mai previzibil", a declarat Vladimir Putin într-un discurs rostit la o reuniune cu diplomaţi străini, potrivit cotidianului Le Figaro.

Pe de altă parte, Preşedinţia Rusiei a comunicat că Moscova "nu se implică în diplomaţia prin Twitter", ci aşteaptă "abordări serioase". "Credem cu fermitate că este important să fie evitate măsurile care ar fi în detrimentul situaţiei de securitate fragile din Siria", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici