BREAKING | Premierul Mariano Rajoy, DEMIS în urma unei moţiuni de cenzură. Premieră în istoria Spaniei

Premierul spaniol Mariano Rajoy şi-a recunoscut vineri înfrângerea, după ce a primit un vot de neîncredere din partea partidelor de opoziţie aflate în Parlamentul de la Madrid, devenind astfel primul guvern în această situaţie, relatează site-ul postului CNN.

8268 afișări
Imaginea articolului BREAKING | Premierul Mariano Rajoy, DEMIS în urma unei moţiuni de cenzură. Premieră în istoria Spaniei

BREAKING | Premierul Mariano Rajoy, DEMIS în urma unei moţiuni de cenzură. Premieră în istoria Spaniei / Cine va fi noul prim-ministru

Oponentul său politic, Pedro Sanchez, liderul partidului principal de opoziţie, va prelua automat funcţia de premier.

Căderea guvernului Rajoy se datorează acuzaţiilor aduse formaţiunii sale politice, Partidul Popular, considerat corupt. Scandalul a culminat săptămâna trecută, după ce un tribunal din Spania i-a condamnat doi foşti consilieri de manipularea fondurilor în favoarea Partidului Popular.

Principala formaţiune politică de opoziţie, Partidul Socialist a anunţat în urmă cu o săptămână că a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului, obţinând suportul mai multor partide, inclusiv cel al Partidului Naţionalist Basc.

În total, 180 de parlamentari au votat în favoarea moţiunii de cenzură, în timp ce 169 au votat împotrivă. Un singur deputat s-a abţinut.

În acest context, Mariano Rajoy s-a declarat învins chiar înainte de vot, felicitându-l pe oponentul său.

"În urma celor întâmplate, sunt sigur că moţiunea de cenzură va fi aprobată, iar Pedro Sanchez va deveni premier, iar eu vreau sa fiu primul care îl felicită", a declarat Rajoy în faţa Parlamentului.

"Voi accepta rezultatul votului, fiind un susţinător al democraţiei, dar nu pot fi de acord cu acesta", a adăugat fostul premier.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici