Casa Albă nu crede informaţiile despre o explozie la o instalaţie nucleară în Iran

Casa Albă a declarat luni că nu crede informaţiile cu privire la producerea unei explozii, pe 21 ianuarie, la o instalaţie nucleară subterană de îmbogăţire a uraniului, în Iran, după ce Teheranul a dezminţit o asemenea explozie.

283 afișări
Imaginea articolului Casa Albă nu crede informaţiile despre o explozie la o instalaţie nucleară în Iran

Casa Albă nu crede informaţiile despre o explozie la o instalaţie nucleară în Iran (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Noi nu credem că aceste informaţii ar fi demne de încredere", a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, într-o conferinţă de presă obişnuită. "Nu ne aflăm în posesia unor informaţii care să confirme (aceste informaţii) şi nu credem că aceste informaţii sunt demne de încredere", a insistat el.

Anterior, Iranul a dezminţit o explozie puternică, pe 21 ianuarie, la instalaţia nucleară de la Fordo, la sud de Teheran, care ar fi blocat mai multe persoane în interior.

"Nu a existat nicio explozie la instalaţia de la Fordo", a declarat Shamsedin Bor-Borudi, adjunctul preşedintelui Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), citat de presă.

Potrivit unor informaţii publicate de un site american conservator, preluate de alte publicaţii occidentale, o explozie ar fi avut loc lunea trecută la o instalaţie nucleară, situată într-un munte, în apropiere de oraşul sfânt Qom, iar 200 de persoane ar fi fost blocate în interior.

Iranul şi marile puteri sunt angajate de mai mulţi ani într-un conflict cu privire la un program nuclear iranian controversat. Teheranul şi Grupul P5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au reluat contactele, la jumătatea lui decembrie, în vederea unei viitoare reuniuni.

"Grupul P5+1 a propus datele de 28 şi 29 ianuarie, la Istanbul, o propunere pe care Iranul nu a acceptat-o (...). Noi am propus altă serie de date şi un loc în februarie şi aşteptăm răspunsul iranienilor. Mingea este în terenul lor", a declarat Victoria Nuland, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Marile puteri şi Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea unui program civil, lucru negat ferm de către Teheran.

Washingtonul privilegiază de mai multe luni o strategie cu privire la Teheran care îmbină sanţiuni economice şi negocieri diplomatice.

John Kerry, care urmează să devină viitorul secretar de Stat, a reafirmat săptămâna trecută poziţia preşedintelui Barack Obama. "Statele Unite vor face tot ceea ce trebuie să facă pentru ca Iranul să nu obţină bomba atomică", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici