Casa Albă nu studiază crearea unei zone-tampon între Siria şi Turcia

Crearea unei zone-tampon între Siria şi Turcia, în vederea protejării persoanelor strămutate din cauza conflictului armat din Siria, "nu este studiată" la Washington, a anunţat miercuri Casa Albă.

187 afișări
Imaginea articolului Casa Albă nu studiază crearea unei zone-tampon între Siria şi Turcia

Casa Albă nu studiază crearea unei zone-tampon între Siria şi Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o idee pe care turcii au avansat-o în mai multe rânduri, iar noi am discutat, evident, cu ei despre ea, dar nu este studiată în prezent", a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Executivului american.

Cu câteva ore mai devreme, secretarul de Stat american John Kerry a afirmat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic Philip Hammond, că această idee merită "efortul să fie examinată".

"Nu am exclus-o niciodată, dar nu intenţionăm să o punem în practică în acest stadiu", a subliniat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, încercând să rectifice "tirul" un pic mai târziu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pledat în mai multe rânduri pentru instaurarea unei zone-tampon şi unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei, cu scopul de a proteja sectoare aflate sub controlul opoziţiei moderate faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad şi populaţii care se refugiază din calea războiului civil din ţara lor.

Parisul a anunţat miercuri că susţine o asemenea iniţiativă. Şeful statului francez François Hollande susţine crearea unei asemenea zone-tampon "pentru găzduirea şi protejarea persoanelor deplasate", a anunţat preşedinţia franceză, după o convorbire telefonică între Hollande şi Erdogan.

Erdogan declara marţi că numărul refugiaţilor sirieni din regiunea Kobane găzduiţi în Turcia, de la începutul ofensivei grupării Statul islamic (SI), a atins pragul de 200.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici