Casa Albă recunoaşte riscurile unei intervenţii armate în Siria

Secretarul general al Casei Albe a recunoscut că atacurile americane în Siria ar putea conduce atât la riscul "de a se vedea antrenaţi în mijlocul unui război civil", cât şi şi la cel al unor represalii.

947 afișări
Imaginea articolului Casa Albă recunoaşte riscurile unei intervenţii armate în Siria

Casa Albă recunoaşte riscurile unei intervenţii armate în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Riscurile de atacuri "sunt multiple" a recunoscut duminică Denis McDonough pentru CNN, unul dintre numeroasele platouri în care a fost prezent duminică, între care cel "de a ne vedea antrenaţi în mijlocul unui război civil în curs".

"Trebuie să fim foarte atenţi, să fim precişi în alegerea ţintelor, limitaţi în angajament tocmai pentru a nu ne vedea antrenaţi în interior", a adăugat el, reiterând caracterul "limitat" al atacurilor avute în vedere. "Nu este Irak sau Afganistan, nu este Libia".

Reafirmând că nu vor exista "trupe la sol", el a refuzat totuşi să răspundă la o întrebare privind eventuala mobilizare a piloţilor de avioane.

"Există, de asemenea, este evident, un risc de reacţie şi de represalii împotriva prietenilor noştri. Noi ne pregătim pentru orice eventualitate şi suntem pregătiţi", a adăugat el.

McDonough a salutat susţinerea adusă de "numeroase ţări, care ne sunt aproape".

Uniunea Europeană susţine că "Guvernul sirian trebuie făcut responsabil. Nu mai este necesar să se dezbată dacă (atacul cu arme chimice din 21 august) a avut loc sau nu, este important", a adăugat el.

El a refuzat însă să precizeze dacă vreo ţară a promis susţinere în echipamente sau trupe, sugerând că nu este cazul pentru aşa ceva "în acest stadiu".

Secretarul general a afirmat pentru postul de televiziune Fox că este "prea devreme pentru a ajunge la o concluzie" privind numărul vocilor din Congres în favoarea intervenţiei. "Am vorbit cu zeci de aleşi în această săptămână (...) Nu intenţionăm să pierdem votul", a adăugat el.

Problema ridicată în Congres, care urmează să fie dezbătută începând de săptămâna viitoare, este dacă Statele Unite trebuie să "răspundă" la acest atac chimic "oribil", a afirmat el.

"Riscurile unei lipse de acţiune sunt mai mari decât cele ale acţiunii", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici