Căutarea submarinului "străin" în apele din jurul Stockholmului continuă, după două noi "observări" - VIDEO

Operaţiunea de anvergură lansată cu scopul de a găsi un submarin "străin" în apele din jurul capitalei Stockholm va continua, după ce doi cetăţeni au văzut "ceva", a anunţat marţi Marina suedeză.

4644 afișări
Imaginea articolului Căutarea submarinului "străin" în apele din jurul Stockholmului continuă, după două noi "observări" - VIDEO

Căutarea submarinului "străin" în apele din jurul Stockholmului continuă, după două noi "observări" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot anunţa două noi observări, ca rezultat al căutării navei (respective) de către marele public", a declarat într-o conferinţă de presă contraamiralul Anders Grenstad.

Aceste două nouă "observări" au avut loc luni, după cele două de vineri şi cea de duminică.

El nu a precizat ce au văzut aceste persoane şi nici cum a considerat Marina credibile informaţiile care i-au fost furnizate.

În a cincea zi a unei operaţiuni militare de amploare, al cărei obiectiv este să găsească în Marea Baltică şi în zona Stockholmului acest eventual submarin, Marina nu a înregistrat vreun rezultat.

"Căutăm ceva sau pe cineva care încalcă integritatea teritorială a Suediei. Este întru totul inacceptabil", a subliniat Grenstad, promiţând să continue căutările până la noi ordine.

"Suedia arată cu putere că acţionează în mod direct şi clar", a declarat şeful Statului Major Sverker Göranson pentru presă, după o reuniune cu Comisia Apărării din Parlament.

"Obiectivul nostru este să-i obligăm să iasă din apă, orice-ar fi (...), recurgând la forţă, dacă este necesar", a adăugat el.

Generalul nu are, însă, informaţii precise de dat despre rezultatul căutărilor.

"Este foarte probabil ca cineva să fie pe teritoriul suedez sau să fi fost. Ceva se întâmplă", a adăugat Göranson.

El a recunoscut că este foarte dificil să fie găsite probe ale acestei incursiuni. "Mulţi doresc să primească probe fizice. Acest lucru este foarte dificil. Istroic vorbind, nu am reuşit niciodată. Şi, de altfel, nimeni altcineva", a adăugat el.

Misterul nu pare, deci, să fie clarificat, la fel ca în cazul altor incursiuni de scurtă durată, reale sau presupuse, ale unor submarine în apropiere de zonele suedeze de coastă, în timpul Războiului Rece.

Operaţiunea - în care sunt mobilizaţi peste 200 de oameni, nave invizibile pe radar, dragoare de mine şi elicoptere - a fost declanşată vineri, după ce un martor a anunţat că a văzut un "obiect fabricat de om" în apă.

Duminică, armata a publicat o fotografie în care apare o formă întunecată.

Rusia a negat orice implicare, afirmând că submarinul căutat este olandez, o afirmaţie dezminţită de către Olanda.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici