Cel puţin 19 morţi într-un atentat comis în Irak

Cel puţin 19 persoane au fost ucise, joi, într-un atentat cu maşină-capcană care a vizat pelerinii şiiţi la sud de Bagdad, în ultima zi a celei mai importante sărbători religioase şiite.

139 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 19 morţi într-un atentat comis în Irak

Cel puţin 19 morţi într-un atentat comis în Irak (Imagine: AFP - MEdiafaxFoto)

Atentatul a avut loc la ora 17.00 (16.00 ora Românie), la Moussayeb, oraş cu majoritate şiită situat la 60 de kilometri sud de Bagdad, în pofida unor importante măsuri de securitate adoptate pentru a proteja milioanele de şiiţi care mergeau în oraşul sfânt Kerbala, situat mai la sud, sau care se întorceau de acolo, cu ocazia sărbătorii Arbain.

Atacul nu a fost revendicat, dar grupări de insurgenţi sunniţi vizează periodic comunitatea şiită cu ocazia unor sărbători religioase.

Maşina-capcană a explodat într-o parcare folosită în principal de vehiculele care transportă pelerini şiiţi către sau dinspre Kerbala, provocând moartea a 19 persoane şi rănirea altor 47, au anunţat surse medicale şi poliţieneşti.

Acesta este al doilea atentat în câteva zile comis la Moussayeb, situat la jumătatea drumului între Bagdad şi Kerbala. Şapte persoane, dintre care trei femei şi doi copii, au fost ucise la 31 decembrie, devenind ţintă aparent din cauza apartenenţei lor la comunitatea şiită.

Printre victimele atentatului de joi figurează cinci femei şi patru copii, a precizat sursa medicală, afirmând că bilanţul ar putea creşte din cauza gravităţii rănilor suferite de unele persoane.

Un alt atentat a avut loc joi în estul Bagdadului. O bombă amplasată pe marginea drumului a explodat la trecerea unui microbuz care transporta pelerini şiiţi, rănind cel puţin şase dintre ei, potrivit unor oficiali.

De teama unor astfel de atacuri, autorităţile au mobilizat 35.000 de militari şi poliţişti în regiunea Kerbala şi au instalat baraje rutiere, însoţite de supraveghere aeriană.

Irakul rămâne marcat de importante tensiuni confesionale între şiiţi şi sunniţi care au degenerat în violenţe, în special în anii 2006-2007.

Şiiţii sunt majoritari în Irak, unde regimul sunnit al fostului dictator Saddam Hussein a interzis principalele lor sărbători.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici