Cel puţin 25 de morţi în mai multe atentate din Irak

Mai multe atentate ce au vizat forţele de securitate, şiiţii şi minoritatea shabak s-au soldat cu cel puţin 25 de morţi şi aproximativ 60 de răniţi, luni, în Irak, cu o zi înainte de prima aniversare a plecării militarilor americani, au anunţat surse din cadrul poliţiei şi medicale.

116 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 25 de morţi în mai multe atentate din Irak

Cel puţin 25 de morţi în mai multe atentate din Irak (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

În apropiere de Mossul (nord), un atentat cu maşină-capcană s-a soldat cu moartea a şapte persoane la Khaznah, un sat populat de comunitatea shabak, o sectă ezoterică provenită din şiism care numără aproximativ 30.000 de membri.

La Mossul, bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra unui post de control militar, ucigând un militar.

În oraşul Tuz Khurmatu (nord), două atentate împotriva unei moschei şiite s-au soldat cu cinci morţi. Comunitatea şiită, majoritară în Irak, este adeseori ţina unor atacuri comise de către insurgenţi sunniţi.

Pe o autostradă de la vest de Tikrit, trei bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra unui post de control, ucigând un poliţist. Urmăriţi de către o patrulă de poliţie, agresorii au abandonat maşina-capcană şi au ucis alţi patru poliţişti după ce i-au provocat explozia.

La nord de Bagdad, o bombă a explodat pe drum la trecerea unei patrule militare în oraşul Al-Buslaibi, ucigând trei militari. Alte trei bombe au provocat moartea unei persoane pe un drum în apropiere de Baaquba. O maşină-capcană a provocat moartea unui irakian şi a rănit cel puţin zece pelerini şiiţi iranieni în apropiere de Dujail.

În provincia Anbar, oraşul Rutba a fost ţinta a zece atacuri sângeroase care s-au soldat cu doi morţi.

Atentatele intervin a doua zi după o altă serie de atacuri care s-a soldat cu 19 morţi şi zeci de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ, în special în două moschei şiite şi în sedii ale unui partid politic kurd din nordul ţării.

Irakul se află în criză de la plecarea ultimului militar american la 18 decembrie 2011, după un război de aproape nouă ani care a provocat moartea a zeci de mii de irakieni, precum şi a mii de americani şi care a costat sute de miliarde de dolari.

Cu toate că violenţele nu ating cotele îngrozitoare din perioada 2006-2007, atentatele rămân foarte frecvente în ţară.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici