China condamnă vehement vizita unui lider taiwanez în SUA şi va intensifica activităţile militare

Administraţia Chinei a condamnat vehement, duminică, o scurtă vizită în Statele Unite a vicepreşedintelui Taiwanului, William Lai, avertizând că Beijingul va acţiona pentru apărarea suveranităţii, în contextul planurilor de intensificare a exerciţiilor militare.

775 afișări
Imaginea articolului China condamnă vehement vizita unui lider taiwanez în SUA şi va intensifica activităţile militare

Sursa foto: MediafaxFoto

William Lai, favorit în perspectiva scrutinului prezidenţial programat în Taiwan în ianuarie, a ajuns la New York sămbătă seară, în ceea ce oficial a fost numită a fi o escală în drumul spre Paraguay.

Beijingul, care consideră Taiwanul teritoriu chinez, a denunţat constant vizita vicepreşedintelui taiwanez în SUA, care va mai include o escală în San Francisco la întoarcere. Statele Unite nu au relaţii oficiale cu Taiwanul, dar oferă susţinere politică internaţională şi armament Administraţiei separatiste de la Taipei.

Duminică, Ministerul chinez de Externe a reiterat că se opune oricărei deplasări a "politicienilor separatişti" din Taiwan în Statele Unite. "William Lai aderă la poziţia separatistă în favoarea independenţei Taiwanului şi generează constant probleme", a acuzat Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit agenţiei Reuters.

"Taiwanul este unul dintre elementele centrale ale intereselor Chinei", a subliniat Ministerul chinez de Externe, atribuind tensiunile militare din Strâmtoarea Taiwan faptului că ambiţiile separatiste ale Taipeiul "se bazează pe sprijinul Statelor Unite".

"China urmăreşte atent evoluţiile şi va aplica măsuri determinate şi consistente pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale", a avertizat Ministerul de Externe de la Beijing.

La rândul său, Administraţia pro-independenţă din Taiwan a atribuit Beijingului responsabilitatea pentru amplificarea tensiunilor, denunţând activităţile militare chineze. "Guvernul nostru apără ferm suveranitatea naţională şi securitatea, protejează democraţia şi libertăţile şi nu va ceda deloc, cu atât mai puţin să capituleze", a susţinut Administraţia de la Taipei.

Vicepreşedintele Taiwanului, William Lai, a fost întâmpinat de simpatizanţi în New York şi a transmis că "vrea să îşi reîntâlnească prietenii" în cursul escalei în SUA.

China probabil va lansa noi exerciţii militare, peste câteva zile, în apropierea Taiwanului, utilizând că pretext deplasarea vicepreşedintelui taiwanez în SUA. "Forţele militare chineze sunt implicate în antrenamente de mare intensitate", a comunicat armata chineză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici