China respinge acuzaţiile privind arestări arbitrare, dar acuză SUA de acţiuni politice contra cetăţenilor chinezi

  • Beijingul a negat că ar intenţiona să aresteze arbitrar cetăţeni străini aflaţi în China
  • WSJ a relatat că autorităţile chineze ar putea aresta cetăţeni americani ca reacţie la măsuri luate de SUA
  • China denunţă acţiuni judiciare ale autorităţilor americane împotriva cetăţenilor chinezi
176 afișări
Imaginea articolului China respinge acuzaţiile privind arestări arbitrare, dar acuză SUA de acţiuni politice contra cetăţenilor chinezi

China respinge acuzaţiile privind arestări arbitrare, dar acuză SUA de acţiuni politice contra cetăţenilor chinezi

Administraţia de la Beijing a negat, luni, că ar intenţiona să aresteze în mod arbitrar cetăţeni străini aflaţi pe teritoriul Chinei, însă a acuzat Statele Unite de acţiuni politice împotriva cercetătorilor chinezi care participă la proiecte academice ale universităţilor americane.
 
"Acuzaţia SUA că străinii aflaţi în China sunt vizaţi de ameninţarea arestării arbitrare reprezintă o victimizare şi o confuzie între alb şi negru", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
 
China garantează siguranţa şi protejează drepturile legitime ale străinilor, a subliniat oficialul de la Beijing, acuzând Statele Unite, conform agenţiei Reuters, de "acţiuni de reprimare politică" asupra cercetătorilor chinezi care participă la proiecte academice ale universităţilor americane.
 
Conform publicaţiei The Wall Street Journal, oficiali guvernamentali de la Beijing au avertizat Washingtonul că ar putea începe arestarea cetăţenilor americani din China ca reacţie la acţiunile judiciare iniţiate de autorităţile din SUA împotriva chinezilor care au statut militar activ. China ar fi început să transmită avertismentele după ce Statele Unite au arestat o serie de oameni de ştiinţă chinezi care participă la proiecte de cercetare în universităţi americane, acuzându-i că le-au ascuns autorităţilor din domeniul migraţiei că au statut activ în Armata Populară de Eliberare din China.
 
Publicaţia The Wall Street Journal a relatat recent că autorităţile americane suspectează că diplomaţi chinezi au legături cu cercetătorii aflaţi pe teritoriul SUA care au statut militar activ. Suspiciunile au fost una dintre cauzele care au condus la decizia Departamentului de Stat din iulie de închidere a Consulatului chinez din oraşul Houston şi de expulzare a unor cercetători care au legături cu structuri militare chineze.
 
Ocazional, autorităţile chineze au arestat cetăţeni străini în situaţii considerate ca fiind lipsite de fundament sau ca riposte diplomatice, o tactică pe care cercurile politice de la Washington o consideră a fi "diplomaţia ostaticilor". China a blocat plecarea unor cetăţeni americani şi a arestat şi condamnat persoane din Canada, Australia şi Suedia pe baza unor acuzaţii considerate false.
 
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA a refuzat să comenteze direct avertismentele Chinei, dar a transmis: "Îi avertizăm pe cetăţenii americani că litigiile de afaceri, deciziile judiciare privind plata unor despăgubiri sau investigaţiile guvernamentale în cazuri penale ori civile riscă să conducă la blocarea plecării din China până la soluţionarea problemelor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
sua

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici