Conflictul semiconductorilor dintre SUA şi China se încinge. Beijingul pregăteşte un pachet uriaş de sprijin pentru firmele sale de cipuri

China lucrează la un pachet de sprijin de peste 1.000 de miliarde de yuani (143 de miliarde de dolari) pentru industria sa de semiconductori, au declarat trei surse, pentru a contracara acţiunile SUA care vizează încetinirea progreselor sale tehnologice.

5740 afișări
Imaginea articolului Conflictul semiconductorilor dintre SUA şi China se încinge. Beijingul pregăteşte un pachet uriaş de sprijin pentru firmele sale de cipuri

Conflictul semiconductorilor dintre SUA şi China se încinge. Beijingul pregăteşte un pachet uriaş de sprijin pentru firmele sale de cipuri

Beijingul plănuieşte să deruleze ceea ce va fi unul dintre cele mai mari pachete de stimulente fiscale pe parcursul a cinci ani, în principal sub formă de subvenţii şi credite fiscale pentru a susţine producţia de semiconductori şi activităţile de cercetare în ţară, au declarat sursele pentru Reuters.

Aceast pachet semnalează, aşa cum se aşteptau analiştii, o abordare mai directă a Chinei în modelarea viitorului unei industrii, care a devenit un punct fierbinte din punct de vedere geopolitic din cauza creşterii cererii de cipuri şi pe care Beijingul o consideră o piatră de temelie a puterii sale tehnologice.

Cea mai mare parte a asistenţei financiare va fi utilizată pentru a subvenţiona achiziţiile de echipamente de semiconductori interni de către firmele chineze, în principal uzine de fabricare a semiconductorilor.

Planul de sprijin fiscal vine după ce Departamentul american al Comerţului a adoptat în octombrie un set de reglementări, care ar putea interzice accesul laboratoarelor de cercetare şi al centrelor de date comerciale la cipuri avansate de inteligenţă artificială, printre alte restricţii.

Statele Unite au făcut, de asemenea, presiuni asupra unora dintre partenerii lor, inclusiv Japonia şi Olanda, pentru a înăspri exporturile către China de echipamente utilizate pentru fabricarea semiconductorilor. 

Iar preşedintele american Joe Biden a semnat în august un proiect de lege istoric care prevede acordarea de subvenţii în valoare de 52,7 miliarde de dolari pentru producţia şi cercetarea în domeniul semiconductorilor din SUA, precum şi un credit fiscal pentru fabricile de cipuri, estimat la 24 de miliarde de dolari.

Prin acest pachet de stimulente, Beijingul urmăreşte să intensifice sprijinul acordat firmelor chineze de cipuri pentru a construi, extinde sau moderniza instalaţiile naţionale de fabricare, asamblare, ambalare şi cercetare şi dezvoltare, au declarat sursele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici