Coreea de Nord l-a executat pe şeful armatei cu un tun antiaerian

Coreea de Nord l-a executat pe şeful armatei în baza unor acuzaţii de trădare, punându-l în faţa unui tun antiaerian într-un poligon de tragere, le-a spus parlamentarilor sud-coreeni agenţia de informaţii de la Seul (NIS), relatează Reuters, în pagina electronică.

22927 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord l-a executat pe şeful armatei cu un tun antiaerian

Kim Jong-un (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hyon Yong Chol, în vârstă de 66 de ani, care a condus armata acestei ţări izolate, a fost eliminat luna trecută pentru că nu i s-a supus lui Kim Jong-un şi a adormit în timpul unei întâlniri la care era prezent şi tânărul lider nord-coreean, potrivit parlamentarilor sud-coreeni, informaţi în cadrul unei întâlniri cu uşile închise, miercuri, de agenţia de spionaj NIS.

Execuţia lui este ultima dintr-o serie de epurări la nivel înalt care au început după ce Kim a preluat conducerea ţării, în 2011, după moartea tatălui său, şi a fost urmărită de sute de persoane, afirmă parlamentarii citaţi.

Nu este clar cum a primit informaţia NIS, iar aceasta nu poate fi verificată independent.

Hyon, care a vorbit pentru ultima dată public la o conferinţă pe teme de securitate la Moscova în aprilie, ar fi arătat lipsă de respect faţă de Kim moţăind la un eveniment militar, au declarat parlamentarii de la Seul.

Hyon s-ar fi plâns de Kim Jong-un şi nu i-ar fi urmat ordinele de câteva ori, potrivit parlamentarilor. El a fost arestat luna trecută şi executat trei zile mai târziu, fără proceduri legale, potrivit informaţiilor NIS.

Execuţia ar fi avut loc după ce agenţia de spionaj sud-coreeană a afirmat luna trecută că Kim a ordonat execuţia a 15 oficiali în acest an ca pedeapsă pentru contestarea autorităţii sale.

În total, aproximativ 70 de oficiali au fost executaţi de când Kim a preluat conducerea ţării, afirmă agenţia sud-coreeană Yonhap, citând NIS.

"Politica internă nord-coreeană este foarte volatilă în aceste zile. Pe plan intern, Kim Jong-un nu pare să fie respectat la nivelul central şi de mijloc al conducerii nord-coreene", a declarat Michael Madden, expert în politica nord-coreeană.

"Nu există un pericol clar sau actual pentru conducerea lui Kim Jong-un sau stabilitatea Coreei de Nord, dar dacă toate acestea vor continua anul viitor, atunci va trebui să ne gândim serios la un plan de urgenţă pentru Peninsula Coreeană".

Parlamentarii au declarat că Hyon a fost executat pe un poligon la baza militară Kanggon, situată la 22 de kilometri nord de Phenian.

Comitetul pentru drepturile omului în Coreea de Nord, cu sediul în Statele Unite, a declarat luna trecută că, potrivit imaginilor din satelit, poligonul era folosit cel mai probabil pentru o execuţie cu armele unui tun antiaerian ZPU-4 în octombrie. Ţinta a fost amplasată la doar 30 de metri de arme, care au o rază de acţiune de 8.000 de metri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici