Coreea de Nord organizează o defilare militară de amploare pentru a comemora armistiţiul din 1953 - FOTO

Coreea de Nord lustruieşte arme, tancuri şi rachete pentru o defilare militară de amploare, prevăzută sâmbătă, la Phenian, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la sfârşitul Războiului din Coreea, încheiat prin semnarea unui armistiţiu pe care regimul a promis să-l denunţe.

978 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord organizează o defilare militară de amploare pentru a comemora armistiţiul din 1953 - FOTO

Coreea de Nord organizează o defilare militară de amploare pentru a comemora armistiţiul din 1953 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armistiţiul din 27 iulie 1953 a pus capăt la trei ani de lupte sângeroase care au devastat Peninsula Coreea, scindată într-o parte de Nord comunistă aliată Beijingului şi Moscovei, şi o parte de Sud capitalistă aliată Washingtonului.

Separate de o linie de demarcare înţesată cu sârmă ghimpată, turnuri de veghe şi mine, cele două Corei au evoluat diferit, atât din punct de vedere politic, cât şi social şi economic.

Frontiera trasată de Naţiunile Unite în 1953, contestată de Phenian, este unul dintre puţinele lucruri care au rămas aproape aceleaşi după război. Însă Coreea de Nord celebrează armistiţiul ca "ziua victoriei" la sfârşitul unui "război de eliberare a patriei".

Ediţia din iulie a revistei oficiale "Korea", pusă la dispoziţia jurnaliştilor străini invitaţi să asiste la defilarea militară, este consacrată aproape în totalitate faptelor de arme ale fondatorului Coreei comuniste, Kim Il-sung, abundând cu fotografii alb-negru ale "preşedintelui etern", bunicul actualului lider şi şef de arme, Kim Jong-un.

Ceremoniile de comemorare a zilei de 27 iulie au început în această săptămână cu concerte patriotice, festivaluri şi evenimente culturale.

Imensul stadion 1 Mai, una dintre cele mai mari incinte sportive din lume, cu o capacitate de 150.000 de locuri, s-a aprins odată cu deschiderea unor tradiţionale "mişcări mari de grup" care mobilizează mii de figuranţi pentru gloria Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) şi dinastiei Kim.

Cel puţin 47.075 de foşti combatanţi, rezistenţi anti-japonezi şi "persoane merituoase care au făcut servicii eterne" în timpul războiului au fost decorate.

Joi, Kim Jong-un, care l-a succedat pe tatăl său Kim Jong-Il, decedat în decembrie 2011, a inaugurat un nou cimitir al veteranilor Războiului din Coreea.

Mii de veterani, însoţiţi de rude şi apropiaţi, - bărbaţii îmbrăcaţi în costume de culoare închisă, femeile în tradiţionalul "hanbok" - l-au aclamat pe noul lider Kim Jong-un, în vârstă de aproximativ 30 de ani (nu se cunoaşte vârsta sa exactă) şi educat în Elveţia, în momentul în care depunea o jerbă pe un monument funerar.

Dar cel mai important eveniment al festivităţilor va fi, fără îndoială, parada militară de sâmbătă, o obişnuită demonstraţie de forţă care în acest an va fi supravegheată mai atent din străinătate pentru a observa dacă, aşa cum pretind autorităţile nord-coreene, Phenianul a făcut progrese concrete în programul său de dezvoltare a rachetelor balistice.

Potrivit unor surse din domeniul serviciilor de securitate militare citate de agenţia sud-coreeană Yonhap, rachete Scud şi Musudan, cu rază scurtă şi medie de acţiune, sunt poziţionate pe lansatoare mobile în apropierea locului de desfăşurare a paradei, în centrul Phenianului.

De asemenea, racheta cu rază lungă de acţiune KN08 ar putea fi arătată cu această ocazie. Până în prezent, lansatoare de acest tip prezentate în cadrul unor defilări precedente au fost calificate de către experţi străini ca fiind prost copiate.

Potrivit Rodong Sinmun, publicaţie de propagandă a partidului unic, Kim Jong-un ar putea face o declaraţie publică sâmbătă.

Cea de a 60-a aniversare de la semnarea armistiţiului intervine în momentul în care cele două Corei încearcă să calmeze tensiunile apărute după ce Coreea de Nord a lansat cu succes o rachetă - considerată de Seul ca un test de rachetă intercontinentală -, un nou test nuclear, şi şi-a ameninţat în mod repetat inamicii cu lovituri.

În martie, în momentul de apogeu al tensiunilor, Nordul a anunţat ruperea unilaterală a armistiţiului semnat sub egida Naţiunilor Unite.

Dar Coreea de Sud a denunţat întotdeauna gesturile Coreei de Nord, calificându-le drept zgomot fără consecinţe.

"Coreea de Nord a spus în mai multe rânduri că nu va mai respecta armistiţiul, dar, în realitate, ea menţine dialogul cu Comandamentul Naţiunilor Unite (UNC) de la Panmujon", sat frontalier unde a fost semnat armistiţiul, a anunţat pentru AFP miercuri un oficial al UNC.

Comemorările sunt mult mai discrete în Coreea de Sud, unde omagiile s-au limitat la recunoaşterea contribuţiei militarilor străini care au luptat sub drapelul ONU.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici